Home Foto's reizen

Egypte Libische woestijn 2005

30 april - 8 mei

Deze reis werd georganiseerd door Bedouin Safari Tours
helaas bestaat deze organsatie niet meer maar de link werkt nog wel, de reizen worden niet meer georganiseerd.

Wandelend of per kameel door de fascinerende en uitgestrekte woestijn kan je hier nog de stilte en tijdloosheid van de natuur ervaren. In de westelijke woestijn bezoek je een heel ander en misschien wel het mooiste deel van Egypte. Eten bij een kampvuur, genieten van traditionele Bedouinen muziek en dans en slapen onder de sterrenhemel, en 7 dagen onafgebroken in dit uitgestrekte, door het toerisme nog niet aangetaste landschap.  Het zijn deze bijzondere ervaringen die je nog heel lang bij zullen blijven.
Na Cairo vertrekken naar de oase Bahariya. Deze reis van 300 km voert door een indrukwekkend woestijnlandschap dat in het verleden ooit een bos is geweest. De oase Bahariya heeft als hoofdstad Bawiti met ca 15.00 inwoners. Er omheen liggen een aantal kleine bedoeÔenendorpjes. Ruim 100 bronnen leveren het water voor deze oase. De belangrijkste bron van inkomen is hier de dadelteelt. Vanuit Bahariya voert de tocht door Zwarte woestijn, bestaande uit zwart grind en donker gekleurde bergen. We trekken door de Cristal Mountains, waar het bergkristal, dat de afgelopen duizende jaren is gevormd, gewoon op de grond te vinden is. Hierna komen we door Agabad. Een bergachtig gebied . Hier zijn we op wat jaren geleden de bodem was van de oceaan.
Uiteindelijk brengt de tocht ons in de Witte Woestijn, dat zijn ontstaan vindt in de tijd dat hier nog zee was. De schelpafzetting heeft gezorgd voor het witte kalksteen, dat door de erosie en de windgevormd is tot bizarre paddestoelachtige vormen. Je waant je hier op een ander planeet, zeker als de zonsondergang het witte kalk rose verkleurd. Hier vind je soms nog fossielen van zeedieren en schelpen.


Zaterdag 30 april

Aankomst Cairo in de nacht. Een dag later dan de groep (er was geen ticket meer verkrijgbaar omdat ik te laat had geboekt). Onze gids, Mohamed Abdellatif haalt me op het vliegveld af en brengt me naar het hotel.


Zondag 1 mei
Transfer naar Bahariya. Lunch in het huis van Mohamed Abdellatif. Vertrek naar de woestijn. De eerste nacht in de woestijn in El Agabad, “The Difficult” die zo genoemd wordt omdat het een moeilijk toegankelijk gebied is. Dit is een bergachtig gebied van witte kalksteen.Maandag 2 mei

Vanuit Agabad wandelen we naar de “The Magic Spring”. Dit is een heldere bron midden in de woestijn, omgeven door palmbomen. De bron heeft deze naam gekregen omdat volgens de legende er alleen water naar boven komt als er mensen de bron naderen. Lopend hierheen zie je de bron al ver voor je uit liggen. Met de van hitte trillende lucht is het of je naar een luchtspiegeling toeloopt. We slapen bij de Magic Spring. Hier kan je een lekkere douche nemen.

Dinsdag 3 mei
Van hieruit lopen we naar de acaciatree. Een boom in een deel van de witte woestijn, die op een heuveltje groeit en prachtig kan bloeien. In de schaduw wordt gepauzeerd voor de lunch. Door de witte woestijn lopen we naar een gebied dat eruit ziet als een Afrikaans dorp. De erosie heeft de rotsen tot prachtige formaties gevormd. We slapen in dit deel van de woestijn.Woensdag 4 mei

We lopen door de Witte Woestijn.
Eventueel is er de mogelijkheid  de oase Farafra te bezoeken en een bad te nemen in een van de heetwaterbronnen.

Donderdag 5 mei
Deze dag lopen we naar “The Western Desert”, een uitgesterkt berg- en heuvellandschap. Dit is wel haast het mooiste stukje van de woestijn. Hier wordt ’s nachts geslapen.
Vrijdag 6 mei

We wandelen door de Western Desert. Hierna gaan we met de auto naar The Cristal Mountains, een gebied waar veel bergkristal te vinden is. Als we geluk hebben vinden we ze gewoon op de grond.

Zaterdag 7 mei
‘s Morgens nog een kleine wandeling en daarna terug naar de oase Bahariya. Lunch in huis van Mohamed. Hierna een bezoek aan een van de warmwaterbronnen waar we een heerlijk bad kunnen nemen. En vertrekken naar Cairo voor de terugvlucht naar Nederland.Zondag 8 mei

aankomst op Schiphol.


Links
Wikipedia Egypte
Wikitravel Egypte (Engels)
informatie Bedouinen (Wikipedia Engels)
Arita Baaijens
mijn Sinai reis
mijn JordaniŽ reis


Home Foto's reizen