Home Foto's reizen


Jemen 2009

11 november - 5 december
Achtergrond informatie
Met een bevolkingsaantal van naar schatting 21,5 miljoen is Jemen het meest dichtbevolkte land op het Arabisch schiereiland. Het behoort tot de groep van Minst Ontwikkelde Landen (MOL's). Waar het democratiseringsproces in Jemen een zekere regionale voorbeeldfunctie vervult, verdient de mensenrechtensituatie, hoewel de afgelopen jaren stabiel, aandacht. De regio, met name de Hoorn van Afrika aan de andere kant van de Rode Zee, kenmerkt zich door instabiliteit. Als antwoord daarop richt de buitenlandse politiek van Jemen zich op bemiddeling in diverse conflicten. Dankzij deze opstelling van president Saleh en de geopolitieke positie van Jemen, mag het land rekenen op groeiende politieke en financiŽle steun uit het Westen – en uit de Arabische wereld.
 Sinds de aanslagen van 11 september 2001 toont Jemen zich een betrouwbare partner in de strijd tegen het internationaal terrorisme. Na een periode van relatieve rust staat de veiligheidssituatie in Jemen sinds juni 2007 weer enigszins onder druk. Aangenomen wordt dat (al dan niet aan Al Qaida gelieerde) fundamentalisten, onder wie Afghanistan-veteranen, zich ophouden in afgelegen tribale gebieden. De Jemenitische regering heeft nog betrekkelijk weinig greep op deze gebieden, wat een risico voor de stabiliteit van het land inhoudt. Zij poogt meer invloed te krijgen door met steun van donoren ontwikkeling te brengen in deze gebieden op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, watervoorziening, economische bedrijvigheid en infrastructuur.
De positie van de vrouw in Jemen is sterk ondergeschikt aan die van de man. Het aantal vrouwen dat (basis)onderwijs heeft genoten is erg laag en ook beschikken vrouwen over aanzienlijk minder rechten dan mannen. Belangrijkste oorzaak hiervoor is een sterk op tradities geŽnte conservatieve Islamitische cultuur en samenleving.
bron: website Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Klimtaat en reistijd
Jemen is een groot land met een aantal verschillende klimaatgebieden. Het zuiden en oosten zijn het droogst, terwijl in het westen en noorden van het land iets meer neerslag valt. Maar de keus wat betreft reistijd wordt niet zozeer bepaald door de regenval als wel door de temperatuur overdag. In de zomer kan het vooral in het zuiden en in de woestijn extreem heet zijn. Oktober tot en met april is de beste periode: in het zuiden is de hitte te verdragen en in de rest van het land is het aangenaam warm. De nachten in de bergachtige streken in het noorden zijn dan echter koel en soms zelfs koud.
Meer informatie over het weer op deze bestemming kun je vinden op www.weeronline.nl. Niet alleen kun je actueel weer bekijken, maar ook klimaatgrafiekjes met gemiddeldes van de afgelopen jaren, zodat je een beeld krijgt van het weer dat je kunt verwachten. Heel handig is ook de reisplanner (onder het kopje ‘klimaat’ als je een stad hebt aangeklikt), waarmee je een beknopt weerbeeld krijgt voor de periode die je aangeeft te reizen (niet bij alle steden beschikbaar).

Burgeroorlog
Nadat ik deze reis maakte is de situatie in Jemen steeds meer verslechterd en is er nu ik dit schrijf (juli 2017) al een aantal jaren een burgeroorlog aan de gang. Zie Wikipedia.

De link naar foto's (bovenaan) verwijst naar mijn de foto's op afaddegon.nl, hier staan niet alle foto's. Bij Photobucket staan meer foto's maar de link werkt wellicht niet (meer) goed.
Foto's (photobucket)
Diashow
Dag 1 - Woensdag 11 november   -  Amsterdam – Sana'a
Om 7 uur 's ochtends moet ik al op Schiphol zijn en besluit een schipholtaxi te nemen, waardoor ik meer dan een uur te vroeg ben (4:30) We maken gebruik van vluchten met Lufthansa. Overstappen in Frankfurt en onderweg maakt het vliegtuig een tussenstop in Addis Abeba. 22:05 komen we in Sana'a aan. Na het regelen van een visum gaan we naar het typisch Jemenitische hotel, dat midden in de oude stad van Sana'a ligt. Aankomst na middernacht.
Golden Dar Hotel.

Dag 2 - donderdag 12 november  -  Sana'a
We beginnen met een rondwandeling door de oude stad van  Sana'a, ťťn van de oudste steden ter wereld. De huizen zijn door de eeuwen heen steeds weer herbouwd in de traditioneel Jemenitische stijl. Tussen de soms acht verdiepingen hoge huizen liggen moskeeŽn, badhuizen en moestuinen. Achter de stadspoort, 'Bab al-Jemen', is de grote soek (markt) van Sana'a: een wirwar van straatjes met winkeltjes en kraampjes met specerijen, koffie, tabak, djambia's (kromzwaarden), zilver en kleurige stoffen. Ook bezoeken we het archeologisch museum, dat onlangs helemaal met Nederlands geld gerestaureerd is.
In Sana'a is in de loop der jaren zo weinig veranderd dat de gedetailleerde beschrijving, die de Arabische reiziger Al-Razo in de elfde eeuw van deze stad maakte, nu nog te gebruiken is om de weg te vinden.


PB127704.JPG photo PB127704-1.jpg


PB137735.JPG photo PB137735.jpg

Dag 3 vrijdag 13  november
Sana'a: Dar al Hajjar
In de ochtend brengen we een bezoek aan Wadi Dar, een kort stukje rijden vanaf Sana'a, waar we het schitterend gerestaureerde zomerpaleis van imam Yahya bezichtigen. Dit paleis ligt bovenop een rots en is nu in gebruik als museum. Op de velden en in de boomgaarden rond het paleis groeien naast qat ook druiven, granaatappels, citrusvruchten en abrikozen. Omdat het vrijdag is, de dag dat de bruiloften afgesloten worden in Jemen, wordt er bij het paleis volop gedanst door jong en oud. Dit is een leuk gezicht en wij genieten van dit schouwspel.
In de middag gaan we weer terug naar Sana'a en bezoeken daar een park nabij de grote moskee. Daar is een speeltuin en er lopen veel families met kinderen rond. We gaan met de lijntaxi terug naar Bab el Yemen en vandaar lopen we via de soek terug naar ons hotel.

Dag 4 - zaterdag 14 november  -  Vlucht naar Sey’un, bezoek Shibam
Vanwege de veiligheid gaan we niet over land maar vliegen we 's ochtends vroeg via Aden over het Lege Kwartier naar de vruchbare Wadi Hadramawt. Op het vliegveld worden de opgewacht door onze chauffeurs en er gaat tot Aden ook een auto met bewapende politieagenten mee.
De regio is het bekendst vanwege het stadje
Shibam, het ‘Manhatan in de woestijn’ (alhoewel we dus niet echt in de woestijn zitten).We bezoeken het museum (een gerenoveerd huis) met op de bovenste verdieping het theehuis. Vanaf het bovenste balkon hebben we een schitterend uitzicht op de hele stad. Een uurtje voor zonsondergang klauteren we aan de andere kant van de wadi de berg op voor mooie foto’s van de skyline van Shibam.

PB147852.JPG photo PB147852.jpg

PB157921.JPG photo PB157921.jpg

Dag 5 - zondag 15 november  -  Sey’un, Tarim
Even zo de moeite waard zijn het archeologisch museum en de kleine soek in Sey’un. Hier bezoeken we het paleis van de sultan.
 Daarna vertrekken we naar
Tarim, een lemen stadje aan het eind van de Wadi Hadramawt met wel 365 moskeeŽn. De bekendste is de Al-Muhdar Moskee, waarvan de witgroene minaret beklommen kan worden. Staaltjes van Arabische kalligrafie kun je bekijken in de Al-Ahqaf bibliotheek. In de tuin van het voormalige paleis van de sultan kun je ook buiten eten en van de rust genieten.
We overnachten twee nachten in een mooi hotel nabij Shibam

Dag 6 - maandag 16 november - Wadi Do'an
Na een laatste korte stop bij Shibam, rijden we richting de Wadi Do’an. Onderweg stoppen we bij de velden waar vrouwen met zeer typische punthoeden van stro aan het werk zijn. 
De architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de prachtig versierde huizen van de Wadi Do’an. Vooral de ligging van Hajjareen maakt het plaatsje zo speciaal: op een rots torent het hoog boven de wadi uit. ’s Middags maken we een pittige wandeling door een kloof met wierookstruiken. We overnachten twee nachten in het prachtige Khailah Palace hotel.

 PB167978.JPG photo PB167978.jpg

PB178096.JPG photo PB178096.jpg

Dag 7 - dinsdag 17 november  -  Wadi Do'an
We maken een lange wandeling rond Wadi Doan en via een spectaculaire afdaling komen we weer in de bewoonde wereld. 's middags komen we in een dorpje waar we langs het huis lopen van de opa van Bin Laden. Er is niemand thuis.

Dag 8 - woensdag 18 november  -  Mukalla – Bir Ali
We verlaten de Wadi Do’an. Via een pas gebouwd luxe hotel, het Hayd al Jazeel resort,  met prachtig uitzicht  gaan we verder naar het zuiden. In Mukalla doen we inkopen voor twee dagen voordat we nog twee uur doorrijden naar Bir Ali, een klein vissersplaatsje aan de Indische Oceaan. Voordat we hier aankomen rijden we eerst nog naar een gigantisch kratermeer.
Bij de vissers kopen we verse vis die we 's avonds zullen laten klaarmaken. We slapen twee nachten in een mooie baai op een hagelwit strand ver van de bewoonde wereld. Er zijn wat kleine hutjes, maar ik ga in mijn slaapzak op ťťn van de rieten strechers aan de oceaan liggen. Het waait wel hard maar de sterren zijn erg mooi omdat het nieuwe maan  is. PB188112.JPG photo PB188112.jpg

IMG_1282.jpg photo IMG_1282.jpg

Dag 9 - donderdag 19 november -  Bir Ali
’s ochtends maken we een wandeling bergopwaarts om de resten van Cana, het beginpunt van de wierookroute, te bekijken. Hier is een prachtig uitzicht op de zee en op het strand. Daarna ga ik nog even snorkelen maar ik zie niet veel vissen of koraal.
De rest van de dag is om te luieren en te zonnen en het lukt me om te verbranden in de zon. Ik ga in een hutje slapen omdat het weer hard waait.

Dag 10 - vrijdag 20 november - Aden
Vanwege de veiligheid wijken we van de route af en rijden langs een saaie kustweg naar Aden. Omdat er problemen worden verwacht gaan we vroeg op weg. In een buitenwijk van de stad staat ons redelijk luxe hotel. Aan het eind van de middag gaan we met de auto's naar het oude centrum.  Aden is de grootste havenstad van Jemen. We bezoeken de eeuwen oude watertanks, waarvan nog steeds niet bekend is hoe men dit destijds heeft kunnen maken en hoe het precies werkt, en lopen rond bij de gerestaureerde oude haven. We vinden een internetcafe en daarna een restaurantje voordat we weer worden opgepikt voor de reis terug naar ons hotel.

IMG_1286.jpg photo IMG_1286.jpg

PB218189.JPG photo PB218189.jpg

Dag 11 -  zaterdag 21 november  -  Ta’iz
In de ochtend maken we eerst nog een boottochtje in de haven van Aden. Daarna gaan we op pad door het groene hart van Jemen naar Ta’iz. Onderweg lunchen we ergens in een restaurantje en krijgen daarna nog  een lekke band.
Binnen de muren van het oude Ta’iz staan twee fraaie moskeeŽn: Mudhaffar en Al-Ashrafiyya. We krijgen een rondleiding in de moskee van een fanatieke moslim met een baard die goed Engels spreekt. Vanaf een koepeltje op het dak kun je over de hele stad kijken. Ook de uitgebreide soek van Ta’iz is de moeite waard. We slapen hier twee nachten in het Yemen Tourism Hotel in een drukke lawaaiige straat vlakbij de soek.


Dag 12 - zondag 22 november  - 
Ta’iz, zondagmarkt en Sabr berg (3015m)
's ochtends bezoeken we de zondagmarkt van Suq al Dabab in de gelijknamige groene wadi, de rivierbedding iets buiten Ta’iz. De hoofden van de dames zijn gewikkeld in kleurrijke doeken, hun gezichten zijn geel gemaakt met geelwortel en zij zijn het die hier de handel drijven. In Ta’iz bezoeken we het Cairo Castle, niet de enige in Jemen. Vanaf de heuvel waar het kasteel ligt hebben we prachtig uitzicht op de stad. Na dit bezoek gaan we nog verder omhoog.
De Saudische regering legde enkele jaren geleden een moderne weg naar de top (3015 meter) van de Sabrberg aan en wij rijden helemaal naar boven om te picknicken en te genieten van het onovertroffen landschap. Het is een wat kale berg en het is er koel doordat er wolken overdrijven. Er is een optie om te voet de berg af te dalen maar ik kies er voor om me te laten rijden.
We drinken wat sapjes in het lokale saptentje en lopen nog een rondje in de soek.

PB228215.JPG photo PB228215.jpg

PB238316.JPG photo PB238316.jpg

Dag 13 - maandag 23 november  - 
Ta'iz - Jibla - Mokha, Khokha
Via Ibb en Jibla gaan we weer richting kust.
We bezoeken de oudste moskee van Jemen: al Janad en het plaatsje Jibla, eens de hoofdstad van het rijk van koningin Arwa (1067-1138). Trapsgewijs lopen de nauwe straatjes omhoog en er is ook nog ruimte voor een markt. De spierwitte moskee is beroemd om de koranschool. In de noordvleugel van deze moskee ligt koningin Arwa begraven. Zij bracht het plaatsje welvaart, wat nog steeds te zien is aan de pracht en grootte van de huizen.
We komen weer bij zee, de Tihama, oftewel de Rode Zeekust tussen Mokha en Khokha. Mokha is bekend vanwege de oude koffiehaven. In de zeventiende eeuw werd de Jemenitische koffieplant naar o.a. Java en Ceylon (nu Sri Lanka) gesmokkeld, wat het einde betekende van Mokha's glorieuze tijd. Omdat er volgens de reisleidster eigenlijk niets te zien is en het er erg heet is laten we het links liggen en gaan direkt naar het bungalowpark Mokha Marine met airconditioning die pas gaat werken als de generator wordt aangezet. We gaan nog even zwemmen in de Rode Zee. 

Dag 14 - dinsdag 24 november  -
Khokha - Zabid - al Hudayda
Na een strandwandeling en na het ontbijt vertrekken we weer. We rijden naar het noorden. In het universiteitsstadje Zabid bekijken we de oudste islamitische universiteit van de wereld, bezoeken een museumpje en drinken we thee in een oud huis waar Pasolini zijn “Duizend en ťťn nacht” heeft gefilmd. Dit huis maar ook de hele citadel wordt op dit moment gerenoveerd.  Picknicken doen we in een dadelpalmbos naast een bananenplantage.
In het vissersstadje Hudayda slapen we in het Al-Fakhama hotel aan de zee.
We gaan eten in een visrestaurant, maar daarvoor gaan we nog even de soek in en drinken daar een sapje. Na de maaltijd gaan we naar een ijssalon. Het ijsje is duurder dan de maaltijd en kennelijk komen hier alleen Yemenieten die veel geld hebben. IMG_1338.jpg photo IMG_1338.jpg

PB258430.JPG photo PB258430.jpg

Dag 15 - woensdag 25 november  -  Manakha
Na het ontbijt gaan we naar de beroemde vismarkt van Hudayda. Ongelooflijk wat voor vissen (en haaien) hier verhandeld worden. 
Na het bezoek aan de vismarkt gaan we weer het binnenland in. Voordat we echt in de bergen komen bezoeken we Jabal Bura, een beschermd natuurgebiedje in eeen vallei. Hier lopen we een geasfalteerde weg af. Als we er bijna uit zijn zien we nog een groep bavianen. Na een paar uur komen we weer in de bergen en na enkele uren klimmen door een prachtige kloof komen we in het hooggelegenManakha waar we slapen in de Al-Hajjarah Tourist Hotel funduq. ’s Avonds is er live Jemenitische muziek en dans van de Haraz.

Dag 16 - donderdag 26 november  - 
Manakha
We maken een wandeltocht door de ruige natuur van het Harazgebergte. We bezoeken pittoreske dorpjes op bergkammen, zoals Qahil en Hutayb, waar meisjes de geiten en schapen hoeden. Het uitzicht op de bergen en de glooiende akkers, qatvelden, amandelbomen en koffieplanten is prachtig. Het leven verloopt hier nog geheel volgens tradities. Onderweg genieten we van de mooie koffieplantages en de prachtige dorpjes.
Rond twee uur 's middags valt het openbare leven in alle dorpjes stil wanneer de mannen zich achterover laten vallen in zachte kussens om thee te drinken, een waterpijp te roken, maar vooral om qat te kauwen.
PB268520.JPG
PB268520.JPG photo PB268520.jpg

PB278541.JPG photo PB278541.jpg

Dag 17 - vrijdag 27 november  -  Manakha
Vandaag is de eerste dag van Eid al-Adha, het offerfeest.
We maken een wandeling in de omgeving van Manakha langs dorpjes. Iedereen heeft zijn mooiste kleren aan en wil ook heel graag poseren voor een foto. In het eerste dorpje worden we meteen ook uitgenodigd voor een kopje thee. Daarvoor moeten we wel eerst een hele hoge donkere trap op.
 In de dorpjes zijn bijna alle winkels gesloten.

Dag 18 - zaterdag 28 november - Wadi Sara, naar Kawkaban
We dalen weer af naar meer tropische regionen en rijden de Wadi Sara in. Aan het begin van de wadi stroomt zelfs een rivier. Hierna maken we een wandeling door de wadi’s. Dit keer niet langs koffie- en qatplantages maar langs meer tropische gewassen. Wadi Sara zou ook een paradijs voor vogelliefhebbers zijn, maar eigenlijk is het een saaie wandeling en er zijn geen vogels te zien. Als de auto’s iedereen weer heeft opgepikt rijden we door naar Al-Mahweet, waar we de oude stad bezoeken. Hierna rijden we door, hoog de koele bergen van de Kawkaban in, een vesting hoog op een plateau. Hier slapen we twee nachten in een gezelllige maar koude funduq. Ik ben alsnog blij dat ik mijn donzen slaapzak bij me heb.

PB288583.JPG photo PB288583.jpg

PB298642.JPG photo PB298642.jpg

Dag 19 - zondag 29 november  -  Kawkaban
We maken een mooie wandeltocht van vier uur over het plateau tot Bokurdat op de rand ligt. Vanaf de rand van de tafelberg hebben we prachtig uitzicht. We zijn net op tijd, want het wordt steeds bewolkter. We picknicken  hier en rijden na de lunch naar beneden. Na de afdaling doen we het dorpje Hababa aan om de mooie cisterne en de huizen eromheen te bewonderen. Via Shibam gaan we aan de andere kant van de berg weer naar boven, naar Kawkaban. Het is prima vertoeven in de mafradj (de gemeenschapsruimte waar qat gekauwd wordt) van onze funduq onder het genot van kopjes gekruide thee.

Dag 20 - maandag 30 november  - 
Amran, Hajja
Door een smalle kloof dalen we te voet af naar Shibam Na een bezoek aan de soek rijden we door naar Amran, een lemen stad, geheel ommuurd en recent gerestaureerd door de Unesco. Onderweg stoppen we in een dorpje waar we een wandeling maken langs de berghellng naar beneden, dat tevens de afvalberg blijkt te zijn. Na de lunch in dit dorpje brengt een slingerende weg ons verder. De lucht wordt steeds donkerder en het gaat onweren en heel hard regenen. Overal ontstaan beekjes, watervallen en stroomversnellingen langs de eerst kale bergen.Het regent nog steeds als we aankomen in het hooggelegen Hajja.
Hier overnachten we in het relatief luxe Ghamdan Haggah hotel.

 PB308656.JPG photo PB308656.jpg

PC018728.JPG photo PC018728.jpg

Dag 21 - dinsdag 1 december  -  Hajja
Eerst bezoeken we Fort Cairo een turkse citadel, dat boven de stad ligt. Daarna maken we weer een uitstapje naar de laaglanden in het westen, de Tihama. Na een lange rit bezoeken we een huttendorpje. In een half uur lopen we hier wat rond om foto's te maken. Hierna eten we in een rumoerig restaurantje langs de snelweg naar Saoudi Arabie, waar de gebruikelijke Somalische vluchtelingen staan te bedelen. Na de lunch rijden we het hele stuk weer terug de bergen in. Onderweg worden we achtervolgd door een paar autos en grijpen onze chauffeurs in door ze klem te rijden en met hun kalashnikovs te bedreigen. Er blijkt niets aan de hand.te zijn.
We overnachten weer in het luxe Ghamdan Haggah hotel in Hajja.

Dag 22 - woensdag 2 december  -  Thulla, Sana'a
We maken een schitterende wandeling in de groene Wadi Hajja en klauteren over rotsblokken tot we de waterval van Hilhal bereiken. Hier wachten de terreinwagens ons op en vervolgen de route naar Thulla, een plaatsje dat net als Amran, door de Unesco volledig geplaveid en opgeknapt is. Hier lopen vervelende mannetjes en kinderen rond die ons van alles willen verkopen. Nadat we thee hebben gedronken rijden we weer verder. Omdat alle restaurants gesloten zijn vanwege het offerfeest rijden we door naar Sana'a, waar we een druk restaurant vinden waar de ramen gekoeld worden met stromend water.Laat in de middag komen we weer terug in onze funduq in de oude stad van Sana’a.

PC028801.JPG photo PC028801.jpg

IMG_1487.jpg photo IMG_1487.jpg

Dag 23 - donderdag 3 december  -  Sana'a
In de ochtend bezoeken we de grote moskee, de Ali Abdullah Saleh moskee,  die we vanuit het hotel in de verte kunnen zien liggen. De rest van de dag is vrij en ik loop wat rond in de oude stad. We eten weer in ons gebruikelijke restaurantje.

Dag 24 - vrijdag 4 december  - Sana’a: Bet Baws
Buiten Sana’a ligt het dorpje Bet Baws, dit dorpje werd voor 1949 voornamelijk bewoond door joden. De Islamitische inwoners zijn de afgelopen decennia allen van hun dorp op het plateau naar een lager gelegen plek verhuisd dichter bij de weg en bij water. Het idyllische plateaudorp staat nu, op 2 families na, helemaal leeg en is beslist de moeite van een bezoek waard. Hier tref je, net als in Amran en Shibam/Kawkaban Himyaritisch schrift aan op de rotswand. We maken hier een mooie wandeling over het plateau van zo’n 2 a 3 uur.
’s Middags gaan we met z'n allen in een erg ongezellig en druk restaurant eten. De bedoeling was om daar afscheid te nemen van de chauffeurs maar dat is daar niet mogelijk. We doen dat op het dakterras van ons hotel.
Na een laatste maaltijd in ons restaurantje vertrekken we rond 21 uur naar de luchthaven.
Ons vliegtuig van Lufthansa vertrekt om 23.30 bijna leeg naar Addis Abeba. Daar stappen heel veel mensen in en het vliegtuig is dan praktisch vol.

 PC048923.JPG photo PC048923.jpg

Film 2

 Dag 25 - zaterdag 5 december  - Aankomst Amsterdam
's morgens om 8:20 komen we.in Frankfurt aan en is het nog lang wachten op de aansluiting naar Amsterdam, die om 12:40 vertrekt.
rond 14 uur landen we op Schiphol en zit de vakantie er weer op.

 Literatuur/Reisgidsen
Tim Mackintosh-Smith - Yemen, travels in dictionary land, 1999 ISBN 7980330373678
Daniel McLaughlin - Yemen, Bradt travel guide, 2009. ISBN 9781841622125
Florence Eijck - Jemen, Elmar reishandboek, 2000. ISBN9038909217

Film 1

reisroute
route Jemen photo jem_route.jpg
Links:
Wikipedia Yemen (engels)
Wikitravel (engels)
Ministery of Foreign Affairs (UK)
Startpagina
BBC profiel Jemen (engels)
Unesco Sana'a
reisverslag eerdere Sawadee reis
weer in Sana'a
weer in Aden
weer in Jemen
Burgeroorlog 2015


Home
Foto's reizen