Home Foto's reizen

Boedapest 2010

1 - 10 mei


Klik op een link voor meer informatie (wikipedia e.d.)
zaterdag
1 mei
vertrek om 14:10 vanaf Utrecht Centraal met de trein naar Boedapest, overstappen in Keulen en in München op de nachtslaaptrein naar Boedapest

zondag
2 mei
aankomst 's morgens rond 9 uur in Boedapest.
Eerst de sleutel van het appartement halen bij Toma tours in de 6 oktoberstraat.
Daarna de stad in. We gaan naar de overkant van de Donau en nemen de kabelbaan naar de Buda heuvel. Hier lopen we langs het voormalige Koninklijk Paleis op de Burchtheuvel en lopen verder het oude tourische deel van Buda in.

maandag
3 mei
Op maandag zijn de musea gesloten,  we gaan daarom een  wandeling  maken over het Margareteiland. Helaas is het weer niet zo geweldig, zo af en toe een buitje.
We lopen het eiland over van zuid naar noord. Onderweg komen we langs het Eeuwmonument (een fontijn met muziek), de Watertoren (die we eerst niet kunnen vinden) en een Japane tuin. Aan het eind nemen we een tram naar de andere kant van Pest, waar we nog een bezoek aan de markthallen brengen.

dinsdag
4 mei
Nadat we In de ochtend de St. Stefanusbasiliek bezoeken gaan we naar het Holokaustherdenkingscentrum met de synagoge. In de middag doen we een poging om het Hongaars Nationaal Museum te bezoeken, maar dat blijkt dicht te zijn. Het is mooi weer en het grasveld ligt lekker.

woensdag
5 mei
De bedoeling was naar het museum voor beeldende kunst te gaan maar gaan per ongeluk de er tegenoverliggende Kunsthal binnen. Hier wordt diverse moderne kunst geexposeerd.
In de middag bezoeken we alsnog het museum voor beeldende kunst. Dit ligt aan de overkant van het Heldenplein. Tussendoor eten we een broodje in het nabijgelegen Városliget park. Na het bezoek aan het laatste museum gaan we nog even terug om de Vajdahunya Burcht te bewonderen.

donderdag
6 mei
Aan de overkant staan 2 beelden op de Burchtheuvel, die we gaan bekijken. Eerst brengen we een bezoek aan de Gellértgrotkapel, daarna volgen we een voetpad met lange afstandspad-markeringen naar boven, waar we bij het vrijheidsbeeld (Szabadság Szobor) door een onweersbui worden overvallen. Het water stroomt via de trap naar beneden.
Met prachtig uitzicht op Pest en de Donau lopen we verder naar het beeld van Gellért.
Op de burchtheuvel willen we naar de Hongaarse Nationale Galerie, maar omdat er een concours hippique is opgebouwd kunnen we met moeite de ingang vinden.

vrijdag
7 mei
Na een bezoek aan het museum voor toegepaste kunst gaan we naar de begraafplaats. Volgens de Capitoolgids is die ver buiten  de stad, volgens de Maro Pologids is er ook een vlakbij het oostelijke station. Hier staan prachtige beelden.
zaterdag
8 mei
In de ochtend gaan we nog even terug naar de markthal om eten te kopen o.a. voor de treinreis morgen. Wel makkelijk dat abonnement voor de tram. Daarna gaan we naar Obuda om daar een wandeling die in de reisgids staat te lopen. We raken al snel de route kwijt en lopen het laatste stuk tegen de richting in. We eindigen bij het stadhuis waar diverse stellen gehuwd naar buiten komen. Bij de eerste wordt gezongen en muziek gemaakt.

zondag
9 mei
Nadat we de sleutel hebben ingeleverd bij Toma tours gaan we met de metro naar het station, waar we een uur te vroeg zijn.
We hebben een doorgaande trein naar München. Hier hebben we ruim te tijd om te eten voordat we de nachttrein naar Amsterdam nemen. Er blijkt een wolk met vulkaanstof boven München te hangen waardoor er geen vliegtuigen vertrekken. Het is extra druk in het station, maar de trein valt wel mee. De slaapplaatsen zijn echt 20 cm te kort.

maandag
10 mei
Na een nacht slecht slapen komen we een half uur te laat aan op Amsterdam CS

links Wikipedia over Boedapest
Reisorganisatie in Nederland: Dobrý Den
Reisbureau in Boedapest: To-Ma Tours
Wikipedia: trams in Boedapest
officiele website Budapest
informatie voor touristen Budepest
Wikitravel
Hongaars verkeersbureau Nederland

reisgidsen
Boedapest, Capitool reisgidsen, ISBN 978-90-410-3306-2
Boedapest, Marco Polo reisgids ISBN 978-90-475-0474-0Home Foto's reizen