Home Foto's reizen

Almijara Andalucia (Spanje) 2011

wandelreis 31 oktober - 7 november

Het achterland van Competa


Het typisch Spaanse bergplaatsje Competa ligt in de streek Axarquia in de zuidelijke regio Andalucia, verscholen aan het einde van een langgerekt dal en ver weg van het massatoerisme. Het "witte dorp" heeft de pure natuur letterlijk als achtertuin: de Tejada- en Almijara-bergketens en het enorme natuurpark met indrukwekkende bergen als achtergrond.
 Vooral het voor- en najaar zijn ideale jaargetijden om er te wandelen met dagtemperaturen van 20-25 graden.  De natuur is vooral in het voorjaar mooi wanneer de amandelbomen uitbundig wit bloeien en de sinaasappels rijp zijn. In deze streek schijnt de zon maar liefst 325 dagen per jaar. 
De natuur van Axarquia heeft veel te bieden: beboste bergen die worden afgewisseld met open terrein en boomgaarden waar olijven, amandelen en andere zuidvruchten groeien. De wandelingen, over voet- en ezelpaden, gaan tot boven de 1000 meter.
De lokale vertegenwoordiger van Aktiva, Joost Schepel, heeft ons ter plaatse vervoerd naar het begin en einde van de wandeltochten en liep ook bijna altijd mee.
 Het verblijf was in Hotel Balcon de Competa, in traditionele stijl gebouwd, dat in het midden van Competa ligt. Horeca, winkels en de bakker zijn letterlijk direct om de hoek!


route: van glooiend tot flink stijgend, hoogteverschillen van 200 tot 1000 meter. Per wandeldag wordt ca. 8-18 km afgelegd, in 3-6 uur.
 
maandag
31 oktober


Vroeg op om het vliegtuig te halen, gelukkig is er bus 245 vanaf het Beukenplein, vertrek om 5 uur, ruim op tijd voor het vliegtuig van Amsterdam-Malaga van Transavia, vertrek Schiphol 7:30, aankomst Malaga 10:30
Volgens de reisbeschrijving zou ik naar een plek moeten lopen waar een auto van Aktiva Tours zou staan, maar die kon ik niet vinden. Uiteindelijk de lokale gids Joost Schepel gebeld en die heeft de chauffeur op me af gestuurd. Er zou iemand met een bord hebben gestaan maar die had ik niet gezien.
Vanaf het vliegveld met de taxi naar Competa (70 km) gereden, daar was inmiddels de helft van de groep al aangekomen. Om 17 uur een rondleiding van de gids gekregen door het dorp. Vanwege Allerheiligen was het erg druk op de begraafplaats van het dorp.
Ook hier is de wintertijd ingegaan en is het om 19 uur donker.
's avonds lekker gegeten op het centrale plein in het dorp.

dinsdag
1 november


Competa-Canillas-Archez-Competa (ca. 8 km/3 uur).
Inloopwandeling over een prachtig oud pad en langs een irrigatiekanaal met mooie vergezichten naar Canillas. Via een rustig weggetje dalend naar het Moorse dorp Archez met een eeuwenoude minaret. Vervolgens via smalle ezelpaden en wijngaarden weer terug naar Competa.
Om 14 uur waren we weer terug in het dorp, en na een biertje moesten we verhuizen omdat de kamers niet goed waren verdeeld. Nu moet ik wel een kamer delen, maar daar staat tegenover dat we wel een balkon hebben met mooi uitzicht op een ondergaande zon.
Het was vandaag heerlijk weer, lang op het dorpsplein gezeten voor de lunch, in die tussentijd kwam er een begrafenisstoet langs.

woensdag
2 november

Competa-Casa de la Mina-Competa (ca. 12 km/4 uur).
Over een bergkam (1020 m met een brandwachttoren met prachtig uitzicht) en via een geitenpad afdaling naar de gastvrije herberg Casa de la Mina (860 m). Via de Puerto del Collado (890 m) terug naar Competa.
Een  bewolkte dag, helaas laat de zon zich nauwelijks zien.

donderdag
3 november


Regen, geen wandelweer en we worden op de bus naar Malaga gezet. Daar hebben we de hele dag doorgebracht (afgezien van de busreis die totaal 3 uur duurde).
Begonnen met een bezoek aan de kathedraal, daarna 2 kastelen, eerst het Castillo de Gibralfaro, daarna het Alcazaba de Malaga, die in het verlengde van elkaar liggen.
Op weg naar de bus werd ik erg misselijk en dat duurde verder de hele nacht.

vrijdag
4 november

Ook een regendag.
We gaan met de auto naar de Cuevo
de Nerja (grotten van Nerja) , druipsteengrotten. Daarna brachten we nog een bezoek aan het dorpje Frigiliana voordat we weer terugreden naar Competa via een andere bergweg.

zaterdag
5 november


Canillas-Rio Cajula-Canillas-Competa (ca. 15 km/4 uur).
Transfer naar het startpunt in Canillas. Via een geitenpad afdaling naar de Puente Romano. Dan stroomopwaarts langs de Rio Cajula door een nauwe kloof en langs een waterval. Door het dal van de Rio Turvilla weer terug naar Canillas en aansluitend terug naar Competa.
Gelukkig is het nu wel droog, maar heel erg koud met een harde wind. In Nederland is het nu warmer en beter weer!
Een mooie wandeling die zeker korter was dan hierboven beschreven, maar er was een keuze om nog 4 uur verder te lopen wat niemand wilde doen.
Om 15 uur waren we weer terug in het dorp. Heen en terug met de landrover van Joost naar het beginpunt van de wandeling.

zondag
6 november


Fabrica de la Luz-Puerto Blanquillo-Lucero-Los Pradillos-Competa
(naar keuze ca. 17 km/5 uur of ca. 24 km/9 uur), natuurwandeling.
Weer prachtig mooi weer! Een stijle wandeling met prachtige uitzichten.De wind is erg koud.
Volgens mij was het een andere route. Het laatste stuk zonder Joost, die moest terug om zijn auto te halen.
In de avond afscheid van Joost genomen in het hotel.

maandag
7 november


In de ochtend nog tijd voor een wandeling, dit keer zonder Joost, die gaat vandaag zelf op vakantie. Vandaag is het weer lekker weer en warmer dan gisteren. Na de wandeling heerlijk gegeten in ons eigen hotel op het terras.
Transfer naar Malaga met taxi. Malaga-Amsterdam per vliegtuig.
vertrek Malaga 20:20, aankomst Schiphol 23:20
Het vliegtuig was op tijd, maar de NS had problemen met een wisselstoring en ik miste bijna op station Rai de laatste metro. Gelukkig nog net op tijd!

links:
Aktiva Tours
Wandelwaaier
website Joost Schepel
kaart
Wikipedia Competa (Engels)
competa.es (vertaling)
Axarquia
filmpje Competa
foto's

weer:
weeronline (Competa)
timeanddate (Malaga)
Yahoo! (Malaga)
Accuweather (Competa)
Home Foto's reizen