Home
Foto's reizen

Suriname 2013

7 - 27 februari

Jungletochten door ongerept regenwoud
vlag

Huidige tijd in Paramaribo:

reisroute
Foto's

Dag 1

donderdag 7 februari

 Vlucht Amsterdam - Paramaribo

VertrekdatumVluchtnr.TrajectVertrekAankomstVluchtduur
07 feb 2013KL713AMS-PBM11.4517.0509.20 uur
Onze gids Venski verwelkomt ons op het vliegveld Zanderij en we rijden in 1,5 uur met de bus naar ons hotel in Paramaribo. Na installatie gaan we nog even wat drinken bij 't Vat.
Overnachting in Guesthouse Albergo Alberga

Dag 2

vrijdag 8 februari

pension Paramaribo

Paramaribo is een fascinerende stad. Er heerst een heerlijke multiculturele sfeer en de koloniale achtergrond van Suriname geeft af en toe een typisch Nederlandse tintje aan het geheel. De Indianen waren de oorspronkelijke bewoners, maar in de loop van de eeuwen zijn hier mensen van over de hele wereld terecht gekomen. Paramaribo is de enige echte ‘stad’ van Suriname; de helft van de gehele bevolking van het land, zo’n 250.00 mensen, woont hier.
Paramaribo staat op de Werelderfgoed-lijst van Unesco. De unieke wijze waarop de koloniale Nederlandse architectuur zich heeft vermengd met lokale Zuid Amerikaanse bouwtechnieken maakt dat het uiterlijk van de stad uniek is in haar soort!
Het oude centrum is gemakkelijk te voet te verkennen. In de ochtend maken we een leuke wandeling door Paramaribo. Veel van de koloniale houten huizen in het centrum zijn in de afgelopen periode gerenoveerd. Wanneer je door straten als de Herenstraat, de Keizerstraat of de Jodenbreestraat wandelt, lijkt het alsof je in Nederland loopt. De historische Waterkant om de hoek van het Onafhankelijkheidsplein is dé ontmoetingsplek; op de terrassen in de schaduw van de amandelbomen kun je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat allerlei heerlijke hapjes uit verschillende windstreken krijgen. De imposante houten Petrus en Paulus Kathedraal staat in de steigers. Ook Fort Zeelandia met z’n roerige geschiedenis maakt indruk. Via het Presidentieel Paleis, de Palmentuin en de kleurige bloemenstands zullen we uiteindelijk bij het verhuurbedrijf Fietsen in Suriname aankomen waar de huurfiets gereed staat voor de reis van morgen de stad uit.

Dag 3

zaterdag 9 februari

Paramaribo - Domburg

Vandaag fietsen we ongeveer 30 kilometer in zuidelijke richting. Na de hectische stad wordt het een stuk rustiger en belanden we in het district Para, het zogenaamde platteland van Suriname. Het is een vlak gebied en in deze omgeving leven voornamelijk Javanen en Hindoestanen. De weg die we volgen slingert langs de Suriname rivier waar we af en toe een glimp van opvangen. Dit gedeelte langs de rivier wordt ook wel de goudkust genoemd omdat steeds meer rijke Surinamers hier een villa laten bouwen. Onderweg kunnen we ergens bij een van de warungs (klein familierestaurant) lunchen. De komende drie nachten zullen we in Domburg doorbrengen.

Dag 4

zondag 10 februari

Domburg

Vandaag is het druk op de gezellige Javaanse markt op Domburg. Rond het middaguur is het een drukte van jewelste. Er zijn allerlei eetkraampjes met de heerlijkste lekkernijen. Hier kun je Javaanse specialiteiten proeven zoals: saoto soep (Javaanse kippensoep), telo met tri (casave met bakkeljauw), petjil (soort Gado-Gado) en saté. Met de reisbegeleider verkennen we de omgeving per fiets. Aan het eind van de middag gaan we naar het strand van Whitebeach, een opgespoten rivierstrand wat erg populair is bij de jongeren uit Paramaribo. Het strand is met netten afgeschermd om de Piranhia's tegen te houden. 

Dag 5

maandag 11 februari


 Excursie Jodensavanna

Na het ontbijt rijden we in ongeveer een uur met een bus naar Overbridge, een recreatie oord gelegen aan de Suriname rivier. Vanaf de steiger bij Overbridge vertrekt de boot naar Jodensavanna. Op Jodensavanna maken we een rondwandeling door het gebied. Rond 1650 kwamen Engelse en Portugese joden naar dit savannegebied en stichtten een joodse vrijstaat. De Beracha Ve Shalomsynagoge was het middelpunt van bedrijvigheid tot in de 19de eeuw, waarna veel joden naar de stad trokken. De synagoge en de begraafplaats zijn door de jungle bijna helemaal opgeëist; na enig zoekwerk vind je de ruïnes terug onder het groene tapijt. Na de wandeling wordt er een uitgebreide lunch geserveerd. De vaartocht terug richting Domburg over de Suriname rivier neemt ongeveer vijf uur in beslag.
De bedoeling was dat we in Domburg aan de waterkant zouden eten maar alles is dicht op maandag, Venski regelt een bezorgmaaltijd uit de buurt.

Dag 6

dinsdag 12 februari

 Domburg – Paramaribo

Na het ontbijt is het tijd om de spullen in te pakken. Vandaag fietsen we terug naar de stad. We nemen dit keer de route via de Highway zodat we onderweg een stop kunnen maken bij de vlinderkwekerij in Lelydorp. Tijdens de uitgebreide rondleiding over het terrein zien we het hele proces van rups tot vlinder voorbij komen. Tegen het einde van de middag komen we weer aan in Paramaribo.

Dag 7

woensdag 13 februari


  Paramaribo – Langatabbetje – Kampplaats Wadaa

De komende vijf dagen brengen we door in het prachtige gebied van de Marowijne- en Tapanahonyrivier. We wandelen door het regenwoud, maken kennis met Paramaccaanse en Aucaanse stammen. Er zat eerst een binnenlandse vlucht in deze reis, maar omdat de prijzen verhoogd werden heeft Sawadee die er uit gegooid. Het resultaat daarvan was een lange busrit en veel heen en weer varen. De vlucht was gepland van Paramaribo naar Drietabbetje, vanwaar we de Tapanahonirivier af zouden varen.

Per bus rijden wij vanuit de hoofdstad Paramaribo naar Langatabbetje (4 uren). Over de oost-west verbinding rijden naar het bauxietstadje Moengo. Hier valt niet veel te zien, we stoppen hier voor een sanitaire stop en om wat voorraden in te slaan. We gaan verder via de bauxietweg die ons leid naar het plaatsje Snesi Kondre, waar we de overstap maken in de korjaal. We varen eerst naar het dorp Langatabbetje om kennis te maken met de gezagdragers van de paramaccaanse gemeenschap. We varen verder langs een aantal dorpen richting Kampplaats Wadaa. Hier overnachten wij in een eenvoudig hutje met bedden en klamboes. Onderweg valt er regelmatig een bui, die we met de poncho opvanngen.

Dag 8

donderdag 14 februari


 Kampplaats Wadaa – Stoelmanseiland – Tjon Tjon

In de ochtend brengen we een bezoek aan de naastgelegen school, waar ook gekookt wordt voor de kinderen. Daarna reizen we per korjaal verder over spectaculaire stroomversnellingen die veel kundigheid en ervaring van de bootslieden vereisen. In de loop van de dag wordt Stoelmanseiland bereikt. Het eiland ligt tussen de rivieren Lawa en Tapanahony , die hier bij elkaar komen en verder gaan als de Marowijne rivier. Stoelmanseiland is gesticht door de Nederlandse militair Kapitein Stoelman. Onder zijn leiding werden een aantal onderzoekingstochten uitgevoerd naar het gebied. Het eiland staat ook bekend als het voormalige hoofdkwartier van Ronnie Brunswijk ten tijde van de binnenlandse oorlog (1986 – 1991). Een rondleiding op Stoelmanseiland (het ontwikkelingscentrum in dat gebied) geeft een goed beeld van de huidige vredige samenleving op elk gebied. Onderweg naar Tjon tjon wordt er een bezoek gebracht aan een gouddelversboot. Deze boten gaan met een soort stofzuiger over de bodem van de rivier en zuigen de modder (en het goud) op.
Daarna varen wij richting Tjon Tjon, een Aucaans dorp aan de Tapanahonyrivier.
Hier overnachten wij in hangmat met klamboe.

Dag 9

vrijdag 15 februari


Tjon Tjon – omgeving

 Na het ontbijt vertrekken we naar de overkant van de rivier om een flinke wandeltocht door de jungle te maken. Na ongeveer twee uren lopen bereiken we een machtige waterval aan de voet van het Lelygebergte. Onderweg komen we veel kreekjes tegen en houden de voeten niet droog. Na even te hebben gerust en te hebben gebaad onder de val, wandelen we weer terug richting Tapanahonyrivier, waar de boot ons weer komt ophalen. Nadat we in het hangmattenkamp aankwamen begon het flink te regenen, de bui hielt bijna de hele middag aan.
In de namiddag maken we een korte wandeling door het dorp Tjon-Tjon.
Overnachting vindt weer plaats in het dorp Tjon-Tjon in het hangmattenkamp.

Dag 10

zaterdag 16 februari


 Tjon Tjon – Futu Pasi – kamplaats Wadaa

‘s Morgens na het ontbijt, vervolgen we onze reis richting de fascinerende Granholo vallen, nabij Drietabiki gelegen. Terug in Tjon Tjon pakken wij na de lunch onze spullen en varen we terug naar kamplaats Wadaa . Aangekomen in het paramacaanse grondgebied maken wij een mooie boswandeling en bezoeken enkele kostgrondjes van de lokale bevolking. We dineren en overnachten weer in Wadaa in de eenvoudige huisjes. Ook hier barst na aankomst een hevige bui los.

Dag 11

zondag 17 februari


 Wadaa – Apatou (Frans Guyana) – Paramaribo

Na het ontbijt varen we vanuit Loka Loka stroomafwaarts richting Albina, de grensplaats tussen Suriname en Frans-Guyana aan de Marowijnerivier. Tevens brengen we een bezoek aan Apatou, het grootste Franse dorp langs de Marowijne rivier. Hier raak ik nog bijna de groep kwijt. De boot ligt aangemeerd op een andere plek die ik gelukkig wel vind. We stoppen daarna op een andere plek om te lunchen. Als we daarna verder varen gaat het hard regenen en waaien. Behalve water van boven komt er ook veel water uit de rivier over ons heen en alles wordt nat. Gelukkig is de bagage nog droog en kunnen we wat droge kleren aantrekken als we vanuit Albina met de bus terugreizen naar Paramaribo. Tegen het einde van de middag komen we aan in de stad en overnachten we weer op onze vertrouwde plek.

Dag 12

maandag 18 februari

 Paramaribo

Vandaag hebben we de tijd om bij te komen van de avontuurlijke jungletocht. De musea zijn dicht, ik loop wat te dwalen door de straten van de stad en koop bij de boekwinkel een kaart van Suriname.  Helaas kan ik niet emailen door een internetstoring in het hotel.
We gaan 's avonds Italiaans eten in de Waag.

Dag 13

dinsdag 19 februari

 Paramaribo – Oude plantages & Wetlands Suriname – Matapica

Vandaag vertrekken we richting het Commewijne district dat net als Para ook een voormalig plantagegebied is. Veel plantages zijn volledig overwoekerd en daarom herinneren alleen de oude plantagenamen ons nog aan deze tijd. Onderweg brengen we een bezoek aan Fort Nieuw Amsterdam. Vanaf Mariënburg (voormalige suikerfabriek) steek je de rivier over naar plantage Johan & Margaretha, waar we vervolgens overstappen in kleinere bootjes, om zo via het moerasgebied richting strand te varen. De boottocht voert langs de ondergelopen oude plantage, voormalige irrigatiekanalen en smalle kronkelpaadjes in het moeras. Het strand, Matapicais voor een deel weggespoeld tijdens een recente storm en het is er erg winderig. We kunnen niet meer het strand aflopen naar waar de schildpadden hun eieren leggen. Na het avondeten gaan we daarom in het donker met de bootjes door het moerasgebied naar het strand. Dit is een spannende tocht, regelmatig lopen de bootjes vast omdat er te weinig water in het moeras staat maar na ruim een uur komen we bij het strand aan. Er zijn vier soorten schildpadden die eieren komen leggen; de Lederschildpad, de soepschildpad, de Warana en de Karet. In deze periode leggen alleen de soepschildpadden hun eieren. We hebben geluk want er zijn veel schildpadden die dat komen doen. We lopen een paar uur langs het strand om daar naar te kijken. Daarna maken we de zelfde spannende tocht door het moeras terug waarbij soms een verkeerde afslag wordt genomen lijkt het. De nacht brengen we door in het hangmattenkamp met klamboes.

Dag 14

woendag 20 februari

Na de lunch vertrekken we weer vanuit het hangmattenkamp. Op de weg terug naar Paramaribo brengen we nog een bezoek aan de voormalige plantage Marienburg waar we een rondleiding krijgen. Vroeger werd hier suikerriet verbouwd en werd er van de suiker ook rum gemaakt. Er wordt nu geen suiker meer in Suriname verbouwd, voor de rum worden de grondstoffen geimporteerd. Hierna gaan we terug naar Paramaribo waar we weer in ons vertrouwde hotel overnachten.

Dag 15-18

21-24 februari


Dag 15

donderdag 21 februari

Vierdaagse jungletocht Raleighvallen

De komende vier dagen maken we een avontuurlijke jungletocht naar de Raleighvallen. De Raleighvallen zijn gelegen in het centraal Surinaams reservaat het grootste Amazonereservaat ter wereld. Alle 8 apensoorten van Suriname leven in dit gebied, maar tevens vind je er ook luiaards, tapirs, bosvarkens en jaguars. De intensieve tocht naar de top van de Voltzberg wordt beloond met een prachtig uitzicht over het tropisch regenwoud.

Paramaribo – Raleighvallen

We vertrekken vandaag rond een uur of 7.00 vanuit Paramaribo naar Witagron over de spannende bosontsluitingsweg dwars door de jungle. Na een pittige rit komen we aan in Witagron. Bij aankomst wordt de korjaal ingeladen voor de boottocht over de ruige Saramaccarivier naar de Raleighvallen, waar we in de namiddag aankomen. We verblijven de komende nachten in een eenvoudig gebouw in meerpersoonskamers met stapelbedden en klamboes.

Dag 16

vrijdag 22 februari


 Junglewandeling en beklimming Voltzberg

Tijdens het ontbijt maakt iedereen zijn eigen lunchpakket klaar voor de pittige dagwandeling van ongeveer 8 uur. We maken een prachtige wandeltocht door het regenwoud van zo’n drie uur tot de voet van de Voltzberg. Als we hier aankomen barst er een bui los. Vervolgens beklimmen we de 240 m hoge Voltzberg. Ik ga niet helemaal naar de top en wacht met een deel van de groep halverwege de top. Ook hier is prachtig uitzicht over de boomtoppen. Op de terugweg begint het weer te regenen en dat blijft de hele terugweg zo. We gaan daarom niet meer zwemmen, we zijn al nat genoeg.

Dag 17

zaterdag 23 februari

 Moedervallen - Foengoe eiland

Vroeg in de ochtend lopen we naar de airstrip om vogels te spotten. Na het ontbijt vertrekken we met de boot richting de adembenemende Moedervallen. Aan het eind van middag maken we via de airstrip nog een boswandeling naar de punt van het eiland. Gelukkig zijn de buitjes deze dag maar kort.

Dag 18

zondag 24 februari

 Foengoe eiland – Paramaribo

In de ochtend vertrekken we wederom met de korjaal voor de terugtocht over de rivier naar het marrondorp Witagron van waaruit we per bus terugkeren naar Paramaribo. Onderweg bezoeken we bij Zanderij het monument ter nagedachtenis aan de vliegramp die hier in 1989 plaatsvond. Aan het begin van de avond komen we aan in de stad.

Dag 19

maandag 25 februari


 Paramaribo

De laatste dagen brengen we in Paramaribo door. Vandaag is het een nationale feestdag, de dag van de revolutie, waarin de staatsgreep van 1980 wordt herdacht. Alle overheidsinstellingen en winkels zijn gesloten. Op het monument van de revolutie zijn gisteravond kransen gelegd.
In de ochtend brengen we een bezoek aan de voormalige plantage Peperpot. Deze is inmiddels niet meer in gebruik, er is nu een natuurpark ingericht maar dat is op maandag gesloten. We lopen wat rond op het deel wat wel open is.
Aan het eind van de middag ga ik met een dolfijnentour mee. Omdat ik de reis in november had geboekt en deze reis toen reis vd maand was, kon ik gratis mee. Anders had ik hem zeker niet gedaan. De tocht per boot begon bij Leonsberg in het noorden van Paramaribo en we voeren eerst naar de samenvloeiing van de Suriname- en de Commewijnerivier. Dit stuk was behoorlijk ruw en er sloegen regelmatig golven over de boot. We hebben wel wat dolfijnen gezien, maar de meeste tijd hebben we doorgebracht bij plantage Johan & Margaretha waar we op weg naar de schildpadden ook al waren geweest.
In de avond hebben we met de groep weer bij de Waterkant gegeten, vanwege de feestdag was het hier erg druk.

Dag 20

  dinsdag 26 februari
 Paramaribo en vertrek naar Amsterdam

De laatste dag in Paramaribo. Eerst breng ik een bezoek aan Fort Zeelandia, wat in Nederland vooral berucht is geworden vanwege de decembermoorden die hier in 1992 plaatsvonden. De hoofdverantwoordelijke hiervoor, Desi Bouterse, is nu weer president. Op het fort is een gedenkplaat. Dit fort werd in 1640 gebouwd door de Fransen en werd – na een korte Engelse overheersing - door de Nederlanders in 1667 veroverd. In het Nationaal Museum dat heden ten dage in dit fort huist kom je alles te weten over de roerige tijden die deze omgeving heeft gekend.
Hierna ga ik op jacht naar een hangmat. Dat bleek geen groot probleem, maar wel het vinden van een pinautomaat om hiervoor geld te kunnen pinnen. Na diverse banken geprobeerd te hebben vond ik uiteindelijk een ATM die mij voldoende geld gaf voor een grote hangmat, die ik hoop in op de tuin te kunnen gebruiken.
Na een late lunch bij Zus & Zo vertrekken we om 17:30 naar het vliegveld Zanderij waar we keurig op tijd aankomen. De laatste bui viel gelukkig toen we in het busje zaten. Na lang  wachten en vertraging vanwege storing aan de airco vertrekken we weer naar Amsterdam.
Vanwege de z.g. 100% controle werd er op Zanderij en ook op Schiphol extra gecontroleerd waardoor het ook erg lang duurde voordat we de kou weer in konden. 4 graden Celcius is wel een hele overgang na al die tijd bij 30 graden!
 
Dag 21
woensdag 27 februari
VertrekdatumVluchtnr.TrajectVertrekAankomstVluchtduur
26 feb 2013KL714PBM-AMS22.0010.40*08.40 uur


links:
Sawadee reisinformatie
Suriname (wikipedia)
suriname.nu
De Ware Tijd
waterkant.net
Gosuriname.nu
Radio10 Suriname
Surinaams consulaat
foto's (picasa)

weer:
klimaat:
weeronline
timeanddate
Accuweather

weer
Home
Foto's reizen