Home
Foto's reizen

Bulgarije 2015

Wandel- & cultuurreis Rhodopen groepsreis

1 - 12 septemberDeze reis werd georganiseerd door Earthtracks in samenwerking met Natuurlijk Reizen en Aktiva Tours.

Deze cultuur- en wandelreis vond plaats in het prachtige Rhodopen gebergte. Wij wandelden door ongerepte natuur, historische steden, kleine dorpjes, eeuwenoude kloosters en kerkjes. We proefden van lokale specialiteiten en goede wijnen. Er werd rondgereisd met een eigen busje.

Enkele van de hoogtepunten tijdens deze reis zijn: het bezoek aan de mooie oude stad Plovdiv en de prachtige kloosters van Bachkovo en Rila. Wandelingen langs watervallen, kloven en rivieren. Een bezoek aan de indrukwekkende Yagodina grot; één van de mooiste grotten van Europa. Dwalen door de smalle straatjes van de karakteristieke Rhodopen dorpen: Shiroka luka en Delchovo. Een verblijf in Melnik, met haar 230 inwoners het kleinste maar meest romantische stadje van Bulgarije en bekend om haar goede wijnen.

De reis zou worden afgesloten met een prachtige wandeling langs de, hoog in de bergen gelegen, 7 Rila meren maar door het slechte weer ging dat onderdeel niet door. Het verblijf eindigde in Sofia. 

De Rhodopen is een lang, groen bergmassief gelegen in het zuidwesten van Bulgarije. Het is een oud gebergte met afgeronde toppen, grote delen zijn met bossen begroeid. De hoogste top is rond de 2000m en de gemiddelde hoogte is 800m. Je vindt hier een grote diversiteit aan planten, waaronder kruiden en medicinale soorten. Ook zijn hier vele paddenstoelen en wilde vruchten te vinden. De Rhodopen zijn tevens het leefgebied van menig diersoort zoals: wilde zwijnen, herten, roofvogels, vleermuizen, wilde balkan geiten en zelfs wolven en beren komen hier nog voor. Er is ook een plan om de overtollige damherten uit de Amsterdamse Waterleidingduinen daarheen te verhuizen.

De Rhodopen zijn onderdeel van het Rewilding Europe project waarbij het doel is om van Europa een wildere plek te maken met meer ruimte en begrip voor natuur en wildleven.


Dinsdag 1 september

Vlucht Amsterdam – Sofia,
V Schiphol 16:45 A Sofia 20:10 Bulgaria Air
transfer naar hotel in Plovdiv, reisafstand 130 km.
Rond middernacht sluiten we af met een licht diner.
Hotel Alafrangite/Plovdiv
http://www.alafrangite.eu/
 


 woensdag 2 september

Plovdiv – Bachkovo - Chepelare, reisafstand 80 km, wandelen totaal ca. 4 uur
Wandeling door de oude stad van Plovdiv met haar prachtige kleurrijke huizen uit de 18e en 19e eeuw, hierna reizen wij af naar het mooi gelegen klooster van Bachkovo, één van de fraaiste en oudste van het land. We maken hier een mooie wandeling door het natuurreservaat, langs een waterval en eindigen bij een heilige bron in een kapelletje. We reizen door naar het dorpje Chepelare waar we dineren en overnachten.
Hotel Shoky/Chepelare
http://www.hotelshoky.com
Donderdag 3 september

Chepelare - Smolian – Arda, reisafstand 75 km, wandelen totaal ca. 3,5 uur
Wij rijden naar Smolian waar we een wandeling maken over de eco trail The canyon of the waterfalls: een mooie route langs de rivier Elena met onderweg prachtig gevormde rotspartijen, vele bruggetjes en indrukwekkende uitzichten. Avondmaaltijd en verblijf in het karakteristieke dorp Arda.
Bij het avondeten proeven we van de lokaal gestookte frambozenbrandewijn.
Hotel Azvorst/Ardavrijdag 4 september

Arda, wandelduur ca. 4,5 uur
Na het ontbijt wandelen we langs de stromen van de Arda rivier, we zoeken een mooie plekje op voor een picknicklunch (met heerlijke gebarbequede Forel) en lopen via een andere route terug naar het dorp. Avondmaaltijd met lekkere specialiteiten uit de streek. Verblijf weer in Hotel Azvorst/Arda


zaterdag 5 september

Arda - Devin - Trigrad, reisafstand 10 km, wandelduur ca. 2 uur.
Na het ontbijt gaan wij op weg naar het plaatsje Devin, bekend om haar minerale baden.  We stoppen in het mooie dorp Shiroka Luka en dwalen door de smalle geplaveide straatjes met de prachtige karakteristieke huizen. In Devin aangekomen wandelen we langs de minerale bronnen, langs de rivier, over weiden en langs verschillende watervallen. Aan het eind van de wandeling ga ik nog zwemmen in de koude rivier voordat wij doorrijden naar het mooie gelegen Trigrad waar we 2 nachten zullen verblijven. Het is nog steeds heel mooi weer en warm (30°+)
We overnachten in Hotel Spas & Moni (vertaling)
in een heel klein plaatsje. De maaltijden zijn zeer overvloedig.zondag 6 september

Trigrad – Yagodina – Trigrad, wandelen totaal ca. 4 uur
Onderweg naar het dorp Delchovo bezoeken wij de Devil’s throat cave, een natuurfenomeen in de kloof van Trigrad. Binnen in de grot kan het 8 graden celsius worden! Via een uitgehakte tunnel bezoeken we een enorme grot , groot genoeg om plaats te bieden aan de Alexander Nevski kathedraal in Sofia. Hierna maken we een mooie wandeling die we afsluiten met jeep- of wandeltocht naar het Orlovo oko (Eagle’s Eye) platform waar we vanaf 1563 m. hoogte een prachtig uitzicht hebben op de Rhodopen, het Pirin en Rila gebergte en een deel van Griekenland. Er is een volksdansfestival aan de gang in de vallei en langzaam dalen wie hierheen af. Het is er niet druk maar het bier is lekker.
We rijden na een mooie dag terug naar
Hotel Spas & Moni

maandag 7 september

Trigrad - Delchovo, reisafstand 100 km, een paar korte wandelingen
naar het dorp Yagodina waar we de grot van Yagodina bezoeken. Volgens kenners één van de mooiste grotten van Europa met een veelheid aan stalagtieten, stalagmieten en andere formaties.
.. Wij verblijven in het mooie traditionele dorpje Delchevo waar we nog een korte wandeling kunnen maken
Hotel Pavlova House/Delchevo
Geen website
`dinsdag 8 september

Delchovo - Melnik/Rojen, reisafstand 80 km, wandelduur ca. 3 uur.
We rijden naar de regio Melnik/Rojen waar een mooie wandelroute ons langs het pittoreske klooster van Rojen uit de 13e eeuw leidt. We wandelen verder langs prachtige zandsteenformaties, de zogenoemde Pyramiden van Melnik, naar het stadje Melnik. We bezoeken hier het grootste Nationale revival huis van de Balkan: het Kordopulov huis. Het herbergt een interessant etnografisch museum en tevens de grootse wijnkelder van het stadje waar wij proeven van de unieke rode Melnik wijnen. Wij dwalen verder door het stadje met haar geplaveide straten en prachtige oude huizen. We overnachten in
Hotel Zlaten Rojen/Rojen
http://hotelzlatenrozhen.comwoensdag 9 september

Melnik/Rojen - Rila klooster - Separeva Banya/Panichishte reisafstand 210 km
Vandaag bezoeken we het grootse en bekendste klooster van Bulgarije: het kleurrijke Rila klooster uit de 10e eeuw. Dit indrukwekkende klooster staat op de Unesco lijst en is een bezoek meer dan waard! We maken een korte wandeling in de omgeving voordat we verder reizen naar Separeva Banya/Panichishte waar we zullen verblijven.
Hotel Stavrovi/Separeva Banya
http://sapareva-banya.hotelemaly.com/

donderdag 10 september

Separeva Banya/Panichishte - 7 Rila meren - Sofia,
reisafstand 120 km, wandelduur 4 - 5 uur.
Vandaag stond een prachtige wandeling op het programma maar omdat het regende ging die niet door. In de bergen is er geen zicht en wordt het glad, daarom een alternatief programma.  We bezoeken een waterval, een oude gerestaureerde burgt en in de middag bezoeken we het historisch museum in Sofia.
Hier overnachten we in een rustig familiehotel in een buitenwijk:

Hotel Zdravets/Sofia, Simeonovo
Vrijdag 11 september

Sofia

In de ochtend maken we een wandeling langs de bekende bezienswaardigheden zoals de Alexander Nevski kathedraal, het nationale theater, de Russiche St. Niolai kerk, de Synagoge van Sofia. In de middag lopen we nog wat rond en bezoeken de prachtige Middeleeuwse Boyana kerk met haar kleurrijke fresco´s. s Avonds genieten we van een lekkere afscheidsmaaltijd in Hotel Zdravets/Sofia, Simeonovo


\


Zaterdag 12 september

Sofia - Amsterdam Transfer om 4:30 naar het vliegveld van Sofia voor de vlucht terug naar Nederland.
V Sofia 7:15 A Schiphol  9:05


Diavoorstelling:Links:

Earthtracks
Natuurlijk Reizen
Rewilding Europe
Bulgarije Startpagina
Freesofiatour


Weer:
weeronline
timeanddate
Yahoo
AccuweatherHome
Foto's reizen