Home
Foto's reizen

Griekenland 2015

Cycladen (Amorgos, Naxos,  Santorini)

26 april - 9 mei
Volgens kenners is Amorgos het mooiste Cycladen-eiland. Afgelegen, bergachtig, met een imposante kliffenkust. Geniet van de stranden, de sfeer op de dorpspleintjes en in de kafeneions. Het indrukwekkende landschap verkent u over eeuwenoude paden.
Bezoek het tegen de loodrechte kliffen gebouwde klooster van Chozoviotisa. Verder naar het groene Naxos, waar u de berg Zas beklimt en uitkijkt uit over een zee van olijfbomen. Ga op zoek naar de Kouros. Over de diepblauwe zee naar het fotogenieke Santorini, een ontplofte vulkaankrater met spierwitte dorpjes. Prima rustig gelegen hotels, met zwembad.

Foto's1 zondag 26 april
KL 1573 Amsterdam - Athene vertrek om 08.35 aankomst 12.50 uur Per touringcar naar de haven van Piraeus, waar we aan het eind van de middag op de boot naar Amorgos stappen. Dit is ca. 8 uur varen.


2. maandag 27 april
Na aankomst in Katapola kunnen we verder slapen in ons hotel. Na een laat ontbijt gaan we de omgeving van het plaatsje verkennen.
In de middag gaan we per bus naar het fraaie eilandhoofdplaatsje Chora, waar het heerlijk zwerven is door de kleine steegjes en pleintjes. Vanaf een uitzichtspunt kunt u nog naar de oude molens. Over een mooi ezelpad kunnen we omlaag teruglopen door een fraaie vallei naar het hotel in Katapola. De enthousiastelingen kunnen over een kustpaadje nog verder naar een strandje voor een frisse duik.
Wandelduur 1,5 -2 uur , 100 m stijgen en 300 m dalen.
overnachting in Naxos Chora     
Ag. Georgios - Chora Naxos 84300
Naxos Chora


3. dinsdag 28 april
Een afwisselende wandeling, door groene valleien, langs stille baaitjes, door gehuchtjes, en twee karakteristieke Griekse eilanddorpjes. Prachtige uitzichten op zee, en mogelijkheid om de ruines van de oude stad Minoa te bekijken. Er zijn o.a. resten van een tempel en een theater te zien. De wandeling voert u grotendeels over kalderimia, oude paden van ingelegde natuurstenen. Soms zijn ze nog goed intact, soms meer vervallen en deels overgroeid. Hier vindt u vaak de mooiste bloemen. Vanaf Arkesini per taxi terug naar Katapola. Wandelduur naar Arkesini: 3,5 uur; 350m stijgen en 250m dalen; met bezoek aan Oud Minoa: 1 uur en 50m dalen en stijgen extra.
 Overnachting in Katapola
  

4
. woensdag 29 april
Per taxi naar Chora. Vandaar wandelt u over een stil en verlaten stukje eiland. U loopt grotendeels weer over prachtig bewaard gebleven kalderimia, eerst dalend, naar het klooster Chozoviotissa, wat adembenemend mooi aan de steile klif ’hangt’. Vanaf het klooster loopt u door een weidse vlakte en volgt de bergrug langs twee verlaten gehuchtjes, dwars over het eiland naar Egiali en Langada. Verschillende malen heeft u uitzicht aan beide kanten op de diepblauwe zee. Het laatste stuk van de wandeling brengt u weer in de bewoonde wereld, via een mooie kalderimi komt u via Egiali in Langada.
Wandelduur: 5-6 uur; 550 m stijgen en 650m dalen  
Overnachting in Langada, Pagali
tel: +30 2285073310


5.  donderdag 30 april

In de ochtend maakt u korte, maar pittige, wandeling naar de 8 ruïnes van de molens op de Machós-heuvel. We zijn hier 540 meter hoog en er wacht ons hier een uitzonderlijk uitzicht! We kunnen het hele eiland overzien, met de zee aan de 2 kanten. Rondom zijn allerlei eilanden te zien: Astipálea, Anáfi en Santoríni, Ios, de kleine Cycladen, Náxos, Donoússa en bij helder weer
zelfs Ikaría. Al de muren en velden aan onze voeten kunnen ons doen dromen van de landbouw van vroeger en de grote activiteit die er tot hier boven moet geweest zijn.
Wandelduur: ca. 2,5 uur, 350 m stijgen en dalen. 
In de middag is er tijd om uit te rusten, het dorpje en fotogenieke omgeving te verkennen of om naar het leuke kleine strand van Aegiali te gaan.
 Overnachting in Langada, Pagali

6. vrijdag 1 mei

Rondwandeling vanuit Langada over het noordelijk, en meest spectaculaire deel van het eiland. Deze wandeling voert u door het groene stukje van het noorden van Amorgos via rotsig bergland naar de imposante kliffen aan de oostkust bij het kerkje Stavros. Langs velden met olijfbomen wandelt u naar het klooster Agios Theologos aan de voet van de Krikkelosberg.
Over een oud pad loopt u verder naar het kerkje Panagia Epanochori, en over een ezelspad naar het dorp Tholaria met zijn witgewassen huisjes. Daarna daalt u af over een oude kalderimi door de vallei naar Egiali, waar het strand en een duik in zee lokt.
Deze wandeling hebben we in omgekeerde richting gemaakt
Wandelduur: 4 uur, 400 m. stijgen en dalen.
Naar Stavros 2 uur en 300 m extra stijgen en dalen.
 Overnachting in Langada, Pagali

7. zaterdag 2 mei
In de ochtend worden we vroeg naar de haven van Aegiali gebracht. Daar schepen we in op de locale boot die via de 'Kleine Cycladen' naar Naxos gaat. Varend langs deze kleine eilandjes komt u rond het middaguur op Naxos aan (ca. 5 uur varen, waarbij de boot aanlegt op Donoussa, Koufonisis, Schinousa en Iraklia).
In de (na)middag kunt u onder leiding van de reisleider het oude centrum van Naxos Stad en het daarboven gelegen Kastro verkennen. Natuurlijk moet u ook een kijkje gaan nemen bij de Portara, maar dat is wellicht iets meer voor de zonsondergang... Het mooie Agios Georgios strand nabij het stadje is ook een heerlijke plek om te vertoeven; hoe verder van het stadje af, hoe rustiger het wordt. Bij de lagune is het een genot om naar de windsurfers te kijken.
 Overnachting in Naxos-Chora
Hotel Grotta


8. zondag 3 mei
Met de bus of de taxi gaan we vanuit Naxos naar het dorpje Moni. Over oude muildierpaden wandelt u door olijfboomgaarden naar het mooie dorpje Chalki. Over de vruchtbare vlakte van Tragea lopen we langs enkele Venetiaanse woontorens en het fort Ano Kastro, dat temidden van een grillig granietlanschap bovenop een heuvel ligt. De wandeling eindigt bij Kouros. Dit is een onafgemaakt marmeren beeld van een jongeling die in een groeve is blijven liggen i.v.m. een gebroken been. Naxos’ marmer was in de oudheid zeer geliefd.
Wandelduur: totaal ca. 4 uur met 300 m. stijgen en 500 m. dalen. 
Bij de zonsondergang moet u zeker naar de Portara gaan, de marmeren rechthoekige poort die op een eilandje voor de stad ligt. Het is een restant van een tempel uit 530 v. Chr.
 Overnachting in Naxos-Chora


9. maandag 4 mei
We rijden in ca. 50 min. naar Agia Marina, gelegen boven Filoti, streekcentrum van de Trachea, een wat vlakker gebied tussen
imposante bergketens. Dit is het landbouwhart van Naxos met uitgestrekte olijfboomgaarden.  Vanaf de kerk Agia Marina beklimt u via een smal pad de berg Zas, de hoogste top van de Cycladen (1004 m), gewijd aan Zeus. Vervolgens gaat u via een klein kloostertje over oude paden door een afwisselend landschap naar het mooie dorpje Apiranthos, dat met zijn witte huisjes Kretenzisch aandoet. Een dag met prachtige uitzichten. Wandelduur 5 uur; 500 m stijgen en dalen
 Overnachting in Naxos-Chora

10. dinsdag 5 mei
Een gezellige ochtend in het stadje of nog even naar het strand? Een nadere verkenning van het oude Kastro van Naxos Chora is zeer de moeite waard; er is ook een mooi museum. 
In de middag varen we in ca. 2 uur naar Santorini. Dit eiland is een enorme ontplofte vulkaankrater. Men neemt aan dat dit de ondergang van Atlantis is geweest. Het binnenvaren van de vulkaankrater heeft iets overweldigends, vooral wanneer de laag staande zon de steile wanden en de parelwitte dorpjes in een felle gloed zet.  Na aankomst kunt u kiezen of u direct naar het hotel wilt gaan of nog een namiddagwandeling wilt maken: van Exo Gonia via Pyrgos naar Akrotiri. Dit is een relatief makkelijke wandeling door wijnvelden, langs mooie dorpjes en met uitzicht op de kraterwand. Lengte: ca. 2 uur.
 Overnachting in Akrotiri, Hotel Kalimera
tel: +30 2286081855
www.kalimerasantorini.com
 
11. woensdag 6 mei
Voor de wandeling wordt u op weg gebracht naar Perissa. Over een oud pad klimt u naar een winderige pas. De berg waar u op staat, is een van de weinige plekken die over zijn gebleven van het oorspronkelijke eiland. Hier bevindt zich de bezienswaardige hoofdstad uit antieke tijd: antiek Thera. Dit was de eilandhoofdstad in klassieke en Romeinse tijden. Er is nog genoeg te zien en de ligging is fantastisch. Van daaruit kunnen de liefhebbers de top van de Profitis Ilias beklimmen, vanwaar u een panoramisch uitzicht over het eiland en de binnenzee hebt. Over een oud pad daalt u af naar het nog rustige
landelijke binnenland van het eiland. Druiventeelt, oude muurtjes, grote vijgcactussen en fraaie dorpjes bepalen het beeld. Via een bizar uitgesleten landschap van vulkanische as komt u door uitgestrekte wijngaarden weer terug in Akrotiri.
Wandelduur: ca. 6 uur; ca. 500 m. stijgen en 480 m. dalen.
Overnachting in Akrotiri, Hotel Kalimera

12. donderdag 7 mei
We rijden In de ochtend naar Fira, het hoofdstadje van Santorini. Het is een zeer schilderachtig, hoog boven de zee gelegen stadje met een doolhof van straatjes. U heeft de gelegenheid om hier rond te struinen, het archeologische museum te bezoeken (met o.a. fresco’s van de opgravingen in Akrotiri) en te lunchen.  Na de lunch maken we een wandeling langs de vulkaankrater van Fira naar het op de Noordwestpunt gelegen Oia. Deze wandeling is
een klassieker. De kraterrand met zijn witte dorpjes en blauwe koepelkerkjes is onweerstaanbaar fotogeniek. De gelaagdheid in de gesteenten vertelt het verhaal van de verschillende vulkaanerupties. De diverse fraaie aardetinten van de rotsen contrasteert prachtig met het diepe blauw van de kraterzee.
Wandelduur Fira - Oia: ca. 2,5 uur; 200 m. stijgen en dalen.

13. vrijdag 8 mei
Een laatste vrije ochtend in Akrotiri. In de middag worden we naar de haven gebracht. Daar nemen we de ferry naar Piraeus, waar u op het eind van de avond aankomt. U vaart met een modern schip dat er ca. 7,5 uur over doet. Indien er belangstelling voor is, kunnen we in de ochtend nog een rondwandeling maken vanuit Akrotiri; lengte ca. 2 uur, zonder al te grote hoogteverschillen. Heen richting vuurtoren, terug langs de zuidelijke strandjes en de opgraving van Akrotitri (het 'Griekse Pompeii').
overnachting Athene
Christal City Hotel
tel. +30 2105205145
Achilleosstreet 4 (Karaiskaki square)
www.crystalcityhotel.gr

14. zaterdag 9 mei
Vandaag nemen we afscheid van Griekenland en vlieg ik terug.
KL 1574 Athene - Amsterdam vertrek om 13.35 aankomst 16.10 uur


Links:
foto's picasaweb

Diavoorstelling
:
Weer:
weeronline
timeanddate
Accuweather
Home
Foto's reizen