home
foto's
reizen

Malta 2017

27 maart - 3 april

wandelvakantie georganiseerd door Aktiva Tours en geboekt bij Natuurlijk ReizenMalta is een klein eiland
van nauwelijks 20 bij 30 kilometer. Malta kent een geschiedenis van duizenden jaren!
De strategische ligging in de Middellandse zee wekte van oudsher de hebzucht op van veroveraars. Feniciërs, Romeinen,  Arabieren,  Ridderordes,  Ottomanen  en uiteindelijk de Engelsen hadden allemaal  één doel voor ogen: de controle over het midden van de Middellandse Zee. De  zevenduizend jaar lange geschiedenis van de eilanden heeft haar sporen achtergelaten,  door de hoeveelheid aan goedbewaarde historische bezienswaardigheden waan je je vaak in een groot openluchtmuseum.  
Het huidige Malta is een charmante mix van de vele invloeden. Tussen de golvende heuvels liggen de dorpen en stadjes met hun karakteristieke gele kalkstenen huizen. Op het eerste gezicht lijkt Malta vrij vlak en droog maar tijdens de wandelingen blijkt het landschap toch ruim gevarieerd te zijn.
De onbekende wandelpaden zijn soms vrijwel onzichtbaar; een fijn netwerk van paden rijgt de mooiste uitzichtpunten aaneen. Vooral de rotsachtige kust met baaien en kliffen is bijzonder fraai en behalve schaapsherders komt u er weinig andere mensen tegen. De plaatsen Valletta en Sliema zijn daarentegen Zuid-Europees druk met boulevards aan zee en veel horeca. 
Het buureiland Gozo wordt ook wel het Eiland van Calypso genoemd, zoals beschreven in Homerus’ Odyssee. Het eiland werd geregeerd door de nimf Calypso die verliefd werd op de Griekse held Odysseus en hem zeven jaar lang vasthield als gevangene in Calypso’s Cave bij Ramla I-Hamra.
Het mediterrane klimaat zorgt voor erg warme, droge zomers. In het voorjaar en het najaar zijn de temperaturen mild met een zeewindje; veel planten en bomen zoals de acacia en de oleander staan al in de prille lente in bloei.
Er wordt gemiddeld tussen de 4 - 6 uur per dag gelopen over een vlak tot heuvelachtig landschap. Tijdens deze reis overnachtten wij in  The Windsor Hotel (4-sterren). Dit hotel leek meer op een jeugdherberg en was zijn sterren niet waardig. Dagelijks waren er meerdere grote groepen vooral Italiaanse scholieren die ook 's nachts heel veel lawaai maakten. Klagen bij het management van het hotel leverde weinig op. Aktiva bagatalisseerde mijn klacht, dus als ze geen ander hotel zoeken kan ik deze reis niet aanbevelen.
Heel mooi waren overal de bloemen en vooral veel gele velden vol daarmee. Het voorjaar is een goeie tijd daarvoor.


1. maandag 27 maart
Vlucht naar Malta met KM395 11:50 - 14:50 (Air Malta). Transfer naar het hotel in Sliema
The Windsor Hotel
Windsor Terrace
Sliema SLM 1854
tel (+356) 27346053
info@windsorhotelmalta.com.

Na aankomst nog een korte stadswandeling rond het hotel en naar de baai aan de andere kant van de heuvel.
2. dinsdag 28 maart
Marsascala - Marsaxlokk.
Afwisselende kustwandeling (ca. 12 km/4 uur) met prachtige baaien en spectaculaire kliffen onderweg.


3.  woensdag 29 maart
Rondwandeling Buskett Gardens (ca. 10 km/3 uur).
Eenvoudige wandeling over het platteland waar we bijna niemand tegenkomen. De Annunciation Chapel ligt op de top van een heuvel. De wandeling eindigt in een groene oase.
4
. donderdag 30 maart
Red Tower - Popeye Village - Golden Bay (ca. 13 km/3,5 uur).
Kustwandeling in het noordwesten van Malta. Halverwege de wandeling komen we langs Popeye Village, een dorpje van houten huisjes gebouwd als filmset voor de film "Popeye" (1980).


5.  vrijdag 31 maart

Vrije dag, feestdag. Bezoek aan Valetta voorafgegaan aan een rondvaart in de havens.
Wandeling door het oude middeleeuwse centrum van Valletta met de tientallen kerken w.o. de Kathedraal van Medina, de Kathedraal van St. Johannes, de Karmelietenkerk, het Fort van St. Elmo en de vele bastions (vestingwerken). Ik mis net de boten (roei) race.6. zaterdag 1 april
Dingli-Hagar Qim (ca. 12 km/4 uur). In Hagar Qim bezoeken we de helft van het tempelcomplex. Het andere stuk kwamen we eerst langs maar daaar konden we geen kaartjes kopen. Teruglopen had ik geen zin meer in en was niet genoeg tijd voor.
Route langs de hoogste kliffen van Malta met prachtige vruchtbare terrassen.


7. zondag 2 april
Xlendi-Dwejra Point-San Lawrenz (Gozo) (ca. 9 km/3 uur). Korte maar pittige wandeltocht met uitzichten op de kust en een aantal inhammen. De "Azure Window" of Blauwe Raam was net een maand eerder ingestort. De reisleider laat op deze pagina een foto zien bij de plek waar dat stond.


8. maandag 3 april
Transfer naar de luchthaven. Malta-Amsterdam per vliegtuig (Air Malta).
KM386 12:40 - 15:50Links natuur:
Malta wild plants

Links:

Natuurlijk Reizen
Aktiva Tours
Air Malta
Malta (Wikipedia)
Alles over Malta
Malta voor beginners
Visit Malta


Weer:
maltaweather.com
Timeanddate
Weeronlinehome
foto's
reizen