home
foto's
reizen

Tsjechie 2017/2018

Sever Ceska wandelreis

30 december - 6 januari
Tsjechië is een perfect wandelland: vanwege de combinatie van natuur en klimaat, de overzichtelijke hoogteverschillen en de uitstekende routemarkeringen. Niet te ver weg van de bewoonde wereld en niet te zwaar of te moeilijk. Dat gaat dus perfect in de bergen van het noorden van Tsjechië: letterlijk Sever Ceska, óók in de winter!
Uitvalsbasis voor deze afwisselende wandelweek is een gezellig familiehotel van sympathieke Nederlandse eigenaren, een gebouw uit uit het eind van de 19e eeuw maar fraai gerenoveerd, bij het kleine dorp Bila Tremesna.
 
De ligging van Bila Tremesna is dicht bij de voet van de berg Zvicina, in het voorland van het Reuzengebergte, waarnaar we op de tweede dag eeninleidende wandeltocht maakten. De andere tochten waren een gevarieerde mix van veel natuur en een beetje cultuur: Dvur Kralove bijvoorbeeld, met de oudste stuwdam van Tsjechië, als in een tekening van Anton Pieck ingebed in het bosrijke landschap.

1. Zaterdag 30 december
Amsterdam - Zittau (ca. 850 km) per dagtrein (vertrek Amsterdam 08.05 uur, aankomst Zittau 18.39 uur, overstappen in Duisburg, Berlijn en Dresden). Daarna met een busje naar Bila Tremesna. Omdat het glad is rijdt die niet snel, meer dan 2 uur rijden.
2. Zondag 31 december
We maken eerst een wandeling rondom het hotel. Hierna drinken we een kopje koffie (met gebak) en pakken we de spullen voor de middagwandeling.
Wandeling in de directe omgeving van het hotel naar het hoogste punt in de omgeving van de berg Zvicina en terug.


3.
Maandag 1 januari
Wandeling rond Dvur Krélové met de oudste stuwdam van Tsjechié met een schitterende ligging midden in het bosrijke landschap. Route
4
. Dinsdag 2 januari
Wandeling naar Mostek met een Luftkurort in het bos en terug. Route5.  Woensdag 3 januari
In de ochtend begint het flink te sneeuwen. We brengen een bezoek per trein aan Hradec Kralové (45 minuten, retour ca. € 7,50). Hier ligt minder sneeuw, het regent hier een beetje.
Na een kopje koffie gaan we naar de Gallerij voor moderne kunst. Daarna knapt het weer op, gaan we nog ergens lunchen en pakken weer de trein terug. Die gaat maar 1x per 2 uur.


6. Donderdag 4 januari
Wandeling naar Miletin met, volgens medische deskundigen, de gezondste berglucht van Tsjechié!
Er ligt nog veel sneeuw die gisteren is gevallen maar het dooit flink, dus het is overal erg nat.
Route7. Vrijdag 5 januari
Wandeling naar de plaats Kuks (Unesco-monument) met het door Graaf Spork gestichte Luftkurort
Terug per trein. Route (deel want GPS weigerde in het begin)
8. Zaterdag 6 januari
 
Vertrek 7:15 met busje naar Zittau. Zittau - Amsterdam per dagtrein (vertrek Zittau 09:21 uur, aankomst Amsterdam CS 20:26 uur, 3x overstappen).
Links:

Hotel Pod Zvicinou
Aktiva Tours

home
foto's
reizen