home
foto's
reizen

Algarve (Portugal) 2018

13 - 20 maart

Wandelen door ongerept Algarve

De zuidwestelijke Algarve is een prachtig gebied om te wandelen. Aan de westkust bevinden zich ruige kliffen, woeste golven en stille strandjes. De gehele kust behoort tot het natuurreservaat: "Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina". Achter de kust is het ongerepte binnenland met beboste heuvels, olijfgaarden, kurkeikenbossen. En hier weer achter de bergen van het natuurgebied Monchique met de hoogste bergtop van de Algarve: de Foia.
Natuur
De streek heeft een heerlijke klimaat met een milde winter. De vegetatie bestaat o.a. uit vijgenbomen en parasoldennen, citrus- en amandelbomen welke zijn ingevoerd door de Moren.
Tijdens de wandelingen ruikt u vaak de kruidige geur van lavendel, munt, oregano, rozemarijn en tijm. In het bergachtige binnenland groeien vele paddenstoelen zoals cantharellen. 
Dorpen en stadjes
Naast prachtige natuur zijn hier ook authentieke dorpjes en de oude stad Lagos met haar gezellige markten, typisch Portugese restaurantjes en vele historische bezienswaardigheden. In de 15de eeuw was Lagos de plaats waar veel schepen uitvoeren om op ontdekkingstocht te gaan.
Verblijf
Monte Rosa is een kleinschalig, landelijk gelegen buitenverblijf. Het complex beslaat 4 hectare glooiend terrein met veel oude amandel-, olijf- en vijgenbomen. In rustieke stijl is een aantal oude boerenwoningen gerenoveerd, waarin sfeervolle, verzorgde accommodatie wordt geboden. Er heerst een ongedwongen en persoonlijke sfeer. Het complex wordt omringd door een prachtig begroeide tuin met vele zitjes.
Op loopafstand (1,8 km), ligt het dorpje Barão de São João met een paar kleine winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes en op ca. 9 km Lagos en diverse strandjes.
1. dinsdag 13 maart
Amsterdam-Faro met Transavia HV 5355 V 16:25 A 19:15.
Transfer naar Monte Rosa voor het diner.
2. woensdag 14 maart
Omdat Inge, de vaste wandelbegeleider, vanwege familieomstandigheden er niet is lopen we de route met een vrijwilliger. Pincho-Monte Rosa (ca. 14 km/ 5,5 uur), onderdeel van de GR 13 (Via Algarviana), door het prachtige ongerepte binnenland van de Algarve. Via een beeldentuin, Barão de São João en een authentieke wasplaats en een prachtig kurkeikenbos terug naar Monte Rosa. Met een paar buitjes en een harde wind is het weer niet geweldig. We lunchen in een cafeetje in Barão de São João.
route Viewranger

3. donderdag 15 maart
Omdat Inge er nog niet is lopen we deze route gedeeltelijk met behulp van een routebeschrijving. Deze wandeling gaat naar Lagos waar we aan het eind van de middag worden opgehaald. Ruim 15 km.
route Viewranger
4. vrijdag 16 maart

Inge is gearriveerd en we lopen deze route met haar. Rondwandeling Figueira-Furnas-Zavial-Ingrinas-Figueirs (ca. 12 km/4,5 uur). We lopen langs de zuidelijke kliffenkust met haar fascinerende rotsformaties en komt langs prachtige strandjes. Er zijn wat steile hellingen. Het waait hard maar het  is wel redelijk weer.
route Viewranger

5.  zaterdag 17 maart
Monte Rosa, vrij. Het is heel slecht weer, regen, harde wind. We proberen een wandeling maar na aankomst in het dorpje Barão de São João, waar we koffie drinken besluiten we weer terug te lopen naar Monte Rosa.
route Viewranger

6. zondag 18 maart
Lijnwandeling Salema-Burgau-Praia de Luz (ca. 15 km/5 uur). Deze kustwandeling komt langs verschillende landtongen waar we over heen gaan. Regelmatige stijgingen en dalingen in een prachtig ongerept landschap met veel mooie vergezichten. Door de hoge waterstand moeten we een stuk langs de weg. We komen door de vissersdorpjes Burgau en Salema.
route Viewranger

7. maandag 19 maart
Rondwandeling bij Carapateira (ca. 12 km/4 uur). De route begint in een duingebied waar we een herder tegenkomen met zijn kudde runderen. We gaan langs de westkust verder over de hoogvlakte tot aan het strand Amado. Als het hard gaat regenen besluiten we de weg, die iets meer in het binnenland ligt, te volgen. Op de rotsachtige kliffen zien we een paar ooieveaarsnesten. Vanaf het strand Amado gaat de route langs de kust.
route Viewranger8. dinsdag 20 maart
Vrije ochtend, en een afscheidslunch in de buurt van Lagos, bij Chico Ze in Torre.
Transfer naar de luchthaven. Faro-Amsterdam met Transavia, HV 5356.
V 19:15 A 23:25


Links:
Natuurlijk Reizen
Aktiva Tours
Monte Rosa
Paardners
Donkeymotion
Weer:
Lagos (Weerplaza)
Faro (Timeanddate)


home
foto's
reizen