home
foto's
reizen

Elzas 2019

3 - 10 augustus

Wandelen door het natuurpark Noord-Vogezen
De Elzas is een gebied in Frankrijk, grenzend aan Duitsland en daarvan grotendeels door de Rijn gescheiden. In de geschiedenis wisselde de Elzas meerdere keren van land, het laatst na de Eerste Wereldoorlog, in 1919 met de Vrede van Versailles. De Elzas: Frankrijk, maar met een Duitse glimp - te zien, te horen en te proeven aan de huizenbouw, de plaatsnamen en het eten en drinken: vakwerk, Duitstalig en bier en Flammkuchen! 
Tegen een heus regionaal natuurpark aan: het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord - oftewel het Natuurpark Noord-Vogezen - ligt het plaatsje Oberbronn met 4000 inwoners in een heuvelachtige en bosrijke - en hoe kan het ook anders: weldadig rustige - omgeving. Geen opvallende plaats maar toch uniek vanwege de aanwezigheid van een groot nonnenklooster: het hoofdhuis (Generalmutterhaus) van de Schwestern vom Göttlichen Erlöser, sinds 1849. Op 9 september 2018 werd Oberbronn op de wereldkaart gezet, toen de stichteres van de zusterscongregatie moeder Alphonse-Maria (geb. 1814 als Elisabeth Eppinger) zalig werd verklaard en het plaatsje duizenden gelovige bezoekers trok. 
Het Generalmutterhaus van Oberbronn is een actief zusterklooster waar tientallen, veelal oudere maar ook jongere, zusters wonen en werken - uit Frankrijk, Duitsland en andere landen. Hoewel het Gästehaus, waar u verblijft, iets apart ligt van het klooster ziet en ontmoet, en zo u wilt spreekt u de dames regelmatig. Steeds zal de warmte, interesse en en goede zin van de zusters sympathiek en hartelijk op u overkomen. 
Het complex van het zusterklooster is fors van afmetingen en bestaat uit meerdere gebouwen, gescheiden door toegangspaden en -straten, en heeft een grote parkachtige tuin. De oudste delen van het klooster dateren van de tweede helft van de 19e euw maar de infrastructuur en voorzieningen zijn meegegaan met de tijd. Dat geldt ook voor het gastenverblijf: functionele en keurige slaapkamers, verschillende zit- en televisiekamers, en een mooi en professioneel gerund restaurant. Maaltijden gaan er meestal in buffetvorm. 
De groene omgeving is verrukkelijk om in te wandelen. In de bosrijke heuvels van het natuurpark Noord-Vogezen liggen, meestal op de hogere punten, vele middeleeuwse kasteelruïnes. De reisleider rijdt u met de minibus dagelijks naar een ander wandelgebied (rijafstand max. 25 km) om daar een mooie route te maken, en zal zo vaak als mogelijk met de groep meelopen. De routemarkering met bordjes is vrij goed te noemen, dus verdwalen is eigenijk niet mogelijk tijdens deze wandelingen in de Elzas. 
In het midden van de week wordt een gezamenlijk bezoek gebracht aan Strasbourg, een stad aan de Franse zijde van de Rijn maar met een duidelijke Duitse inslag. Strasbourg, Strassburg, Straatsburg: misschein wel de meest Europese stad van Europa...1. zaterdag 3 augustus
Via station-Karlsruhe-Winden per trein.
Door een stremming tussen Arnhem en Keulen moeten we via Venlo reizen, 6 keer overstappen.
V Amsterdam Amstel, Utrecht Centraal, Venlo, Düsseldorf Hbf, Mannheim Hbf, Karlsruhe Hbf en in Winden (Pfalz) worden we door de reisleidster met het Aktiva busje opgehaald voor de transfer naar Oberbronn (ca. 55 km).
2. zondag 4 augustus
Wandeling (ca. 17 km/5 uur) “Circuit les 5 villages” vanuit Mertzwiller naar de plaatsjes Mietesheim, Uttenhoffen met het de kleinste kerkje van de Elzas Eglise Saint Jean Baptiste, Gundershoffen en Griesbach.
routeinformatie touristenbureau


3. maandag 5 augustus
Wandeling (ca. 8 km/2,5 uur) vanuit Fort Schoenenbourg langs de in de jaren 30 door de Fransen aangelegde verdedigingswerken van de Maginotlinie ter verdediging tegen de Duitsers, nu herveroverd door de natuur en de stilte van het landschap van het noordoosten van de Elzas. Aansluitend gelegenheid voor een bezoek (entree € 8,-) aan het museum Maginot Linie inclusief een spectaculaire wandelroute 135 treden onder de grond (totaal 2 uur lopen).


4
. dinsdag 6 augustus
Wandeling (ca. 15 km/4 uur) vanuit Dambach-Neunhoffen naar de 13e eeuwse ruïne van Hohenfels (Grand Wintersberg) via de Col du Molloch en de Col du Riesthal. Eventueel is de route met 2 km/0,5 uur te verlengen naar de Col de la Liese met een prachtig panorama-uitzicht.
routeinformatie touristenbureau


5. woensdag 7 augustus
 
Al de hele week zijn de weersvoorspellingen slecht, dus het komt goed uit dat het bezoek aan Strasbourg vandaag is gepland. Strasbourg is de grootste en belangrijkste stad van de Elzas met en fraai centrum met kanalen waaraan vakwerkpanden gebouwd zijn. De heen- en terugreis is per Aktiva-minibus, die geparkeerd wordt aan de stadsrand (verder het de tram).
Eerst maken we een rondvaart rond de stad, en als het dan echt hard gaat regenen bezoeken we de musea in het Rohan kasteel.
Office du Tourisme
CTS (openbaar vervoer)


6. donderdag 8 augustus
Wandeling (ca. 19 km/6 uur) vanuit Niederbronn naar de hooggelegen kastelen van Windstein. Route met fraaie uitzichten onderweg via Villa Riesack met de ruïne van een oude watermolen, Hochscheidt, de meertjes van het Jägerthal en Ferme Welschof naar de 13e/14e eeuwse ruïnes van Windstein en Ochsenkopf.


7. vrijdag 9 augustus
Wandeling (ca. 16 km/5 uur) vanuit Niederbronn naar Le Grand Wintersberg, het hoogste punt van de Noord-Elzas in het Natuurpark Vosges du Nord o.a. via het Wolfenthal, de Taubensee en de Col du Borneberg.
8. zaterdag 10 augustus
Transfer naar Winden per minibus. Winden-Karlsruhe-Amsterdam per trein in 7 uur, minder overstappen maar veel wachten onderweg. Via Venlo maar de trein stopt bijna nergens onderweg.


Weer:
Meteo France (Strasbourg)
Meteo France (Niederbronn)
Weerplaza  (Niederbronn)
Links:

Aktiva tours
Maison d’Accueil des Sœurs du Très-Saint-Sauveu
Niederbronn-les-bains randonne

 home
foto's
reizen