home
foto's
reizen

groepswandelreis met Aktiva tours

Meteora en Vikos 2019

Noord Griekenland

21 - 28 mei

De reis begon in het gebied van de Meteora, bekend van de torenhoge rots met het Agios Triados klooster uit een bekende James Bond film. Op de top van honderden meters hoge rotsen, zwevend tussen hemel en aarde, balanceren in de Middeleeuwen gebouwde byzantijnse kloosters. Een Unesco cultureel werelderfgoed.
Na een dag in Ioanninna reisden we voor het tweede deel van de vakantie naar Monodendri, boven de imposante Vikoskloof. Die is volgens het Guinness Book of Records een van de diepste kloven ter wereld (met een diepte variërend van 400 tot 1600 meter!), een must voor elke wandelaar. Drie dagen verbleven we in het nationale park Aoös, met adembenemende uitzichten.
 De wandelvakantie werd ondersteund door de Nederlandssprekende reisleider Cindy die ook als gids fungeerde.

 


1. dinsdag 21 mei
Schiphol-Thessaloniki
per Transavia, transfer per bus naar Kalambaka (ca. 4 uur)
Over een schitterende route door de bergen. Halverwege de transfer stopten we voor een bezoek aan het plaatsje Litochoro. Dit gemoedelijke dorpje ligt aan de voet van de hoogste berg van Griekenland: de Olympus. In de late namiddag arriveerden we bij de Meteora, een gebied met immense verticale monoliet-rotsen en kloosters balancerend op de top. Van veraf zijn de kloosters al zichtbaar. Avondmaaltijd in een traditionele taverna.
Overnachting in Hotel Toti Boutique, 13-21 Ramou,  Kalambaka


2. woensdag 22 mei

In de ochtend Kalambaka-Agia Triada-Agios Stefanos-Kalambaka (ca. 12 km/4 uur).
 Via een smal paadje tussen de reusachtige rotsen door, overbrug
gen we met en flinke klim in korte tijd zo’n 250 meter. Vervolgens lopen we onder de gigantische pilaar door met daarboven het klooster Agia Triada, dat ooit gebruikt is als locatie voor de James Bond film "For your eyes only". Het volgende klooster dat we konden bezoeken was het nonnenklooster Agios Stefanos, maar daar stond een gigantische rij voor de deur dus zagen we daarvan af. Op de weg terug moesten we eerst nog over een weg vol met geparkeerde autobussen maar uiteindelijk konden we via een lang licht dalend pad terug naar Kalambaka wandelen .

Na de lunch
Kalambaka-Kastraki-Kalambaka (ca. 8 km/1,5 uur)
met halverwege twee maal even klauteren en klimmen, met elk een hoogteverschil van zo’n 150 meter. Het gebied van de iconische Meteora leent zich uitstekend voor een schitterende tocht door het woud van rotsen. De route loopt globaal rondom de reusachtige Alsos zuil, met onderweg vele heremieten grotten, spelonken, kapelletjes en natuurlijk kloosters. Veel heiligdommen zijn amper toegankelijk en alleen te bereiken met touwladders, de monniken worden dan in rieten mandjes omhoog gehesen. De Meteora is behalve een Unesco-werelderfgoed ook een Nationaal Park.
Onderweg vornden we veel landschildpadden. Na een paar keer een verkeerde afslag keerden we weer terug in Kamambaka.
In de avond gingen we dineren in een plaatselijke taverna.
Overnachting in
Hotel Toti Boutique

3. donderdag 23 mei

Vlachava-Kalambaka (ca. 16 km/5 uur).
Transfer naar het hoger gelegen dorp Vlachava. Over een breed pad meandert de route over een heuvelkam langzaam omlaag. Vanaf hier
was een mooi uitzicht over de Meteora in de verte. Door een dicht bos van eiken- en kastanjebomen steken we enkele beekjes over voordat we bij het afgelegen Ypapantis klooster arriveren. Met een korte klim overbruggen we bijna 200 meter in hoogte, meteen na de top een panorama over het hele gebied. Via het oudste en grootste Meteora klooster dalen we verder af over een eeuwenoud geplaveid pad naar Kalambaka.
Na het diner in de zelfde taverna overnachten we weer in Hotel Toti Boutique


4
. vrijdag 24 mei
Kalambaka-Ioannina (2 ½ uur).

Transfer naar Ionnina, parallel rijdend aan de Romeinse Via Egnatia over hoge bergpassen met fantastische vergezichten. Korte stop bij Dodoni, een rustige historische plaats met een intact amfitheater. Rond lunchtijd aankomst in het schitterende Ioannina. Deze stad heeft een rijke geschiedenis en is sinds de oudheid een kruispunt geweest van vele beschavingen, getuige de Byzantijnse en Orthodoxe kerken, moskeeën en synagogen. In de middag maken we een stadswandeling door de nauwe straatjes van de ommuurde oude stad, langs de oevers van het meer en voorbij drukke terrasjes op het plein en een boottochtje naar het eiland in het meer. Hier maken we ook een rondwandeling.
Overnachting in Hotel Palladion, Noti Botsari 1, Ioannina5.  zaterdag 25 mei
Transfer (ca. 1 uur) Ioannina-Monodendri/Oxia,
wandeling Oxia-Monodendri/Agia Pareskevi (ca. 8 km/2 uur).
Na het ontbijt transfer naar het hart van het Aoös Nationale Park. Hier ligt de indrukwekkende Vikos kloof met daar omheen de pittoreske Zagori dorpjes. In Oxia houdt de weg op, hier ligt een adembenemend uitzichtpunt over de diepe Vikos kloof. Mooie route door het "stenen woud", een gebied met opgestapelde leistenen, door wind en tijd geboetseerd als torentjes van plakjes steen naar Monodendri. Ooit een belangrijke plaats en een knooppunt van “kalderimi” (geplaveide ezelspaden). Nu bestaat het dorp uit een dorpstaverna, een café, een supermarktje, een hotel en een eeuwenoude plataan. Bezoek aan het Agia Pareskevi klooster, dat hoog boven de kloof hangt en wederom een fantastisch uitzicht biedt.
Overnachting in Hotel Ladias, Monodendri, Zagoria

6. zondag 26 mei
Vitsa-Dilofo-Vitsa-
Monodendri (ca. 15 km/5 uur).
Transfer naar Vitsa, met prachtige traditionele herenhuizen gelegen in ruime parktuinen. Deze route start met een afdaling van ca. 250 meter over een oude stenen trap van duizend treden. Deze fotogenieke trap slingert als een slang, langs de uitgehouwen bergwand, naar beneden. Oversteek van de rivier via de elegante stenen boogbrug van Misiou. In de Zagoria bevinden zich meerdere stenen boogbruggen, eeuwenoude bouwwerken die de paden met elkaar verbinden. Tot aan Dilofo wandelen we door dichte bossen van eikenbomen en platanen over geplaveide paden overdekt met mos. Via Vitsa terug naar Monodendri, een steile route.
Overnachting in Hotel Ladias, Monodendri


7. maandag 27 mei
Vikos-Monodendri
(ca. 16 km/5,5 uur).
Het weerbericht is slecht en het begint ook in de ochtend te regenen. De helft van de groep besluit dan ook niet met de wandeling mee te gaan en doen hun eigen progroamma. Met de bus worden we afgezet bij de start van de lange pittige wandeltocht. Vanaf Vikos afdaling in de regen via gladde stenen naar het Panagia kerkje, gelegen aan de rivier, dankzij een bron stroomt hier het gehele jaar ijskoud bronwater. Vervolgens parallel lopend aan de Voidomatis rivier, in het voorjaar wild stromend door smeltwater, maar nu is deze vooral een droge bedding met enorme keien. Hoe verder we de kloof inlopen, hoe smaller en hoger deze wordt. De hoge kliffen en rotsen aan weerszijden reiken tot aan de hemel en maken nietig, de omgeving is groots en overweldigend. Bij de Krini bron, halverwege de kloof, houden we een picknick. Gelukkig is het opgehouden met regenen en schijnt zowaar zo af en toe de zon. Hierna glooit het pad en om de kloof te verlaten moet er weer pittig geklommen worden. In de dorpstaverna worden we door de rest van de groep verwelkomt en in de bloemen gezet. In de avond vieren we het laatste Griekse diner.
Overnachting in Hotel Ladias, Monodendri
8. dinsdag 28 mei
Vroeg op voor de transfer naar de luchthaven van Thessaloniki van 4 uur rijden, met nog een korte stop onderweg voor een koffie.
Thessaloniki-Schiphol per Transavia.
Vanwege OV staking met de fiets naar huis vanaf Schiphol in 1:15, 20 km.


Weer:
Meteo Griekenland
Weerplaza Thessaloniki
Weerplaza Ionannina
Weeronline Ioannina
Weeronline Vitsa
Timeanddate Ioannina
Links:

Aktiva Tours
Leludi Ltd
Transavia

home
foto's
reizen