home
foto's
reizen

Portugal 2019

Wandelen op de Rota Vicentina

14 - 21 november


Heerlijk wandelen door kurkeikenbossen en langs een wilde kust. Tijdens deze natuur- en wandelvakantie in de Zuidwest Alentejo verblijven wij op een prachtige plek midden tussen imposante kurkeiken en met een fantastisch uitzicht. De wandelingen leiden ons door traditionele gehuchten, langs oude boerderijen, beekjes en een ruige kust. De vele kurk- en steeneiken die je hier vindt steken prachtig af tegen de rode aarde waardoor het landschap vaak Afrikaans aandoet.
Hier vind je het traditionele en vooral rustige leven van de Alentejo. Drukte en stress zijn hier ver te zoeken! Wij volgen paden die van oudsher werden gebruikt door pelgrims, reizigers, vissers en lokale inwoners. Runderen, geiten, schapen kijken ons nieuwsgierig na. Tijdens de wandelingen maak je ook kennis met de eeuwenoude kurkproductie. Een product dat een opmerkelijke comeback als een multifunctioneel en hip designmateriaal maakt.
Sfeervolle accommodatie
De kleinschalige accommodatie waar wij verblijven is Monte Pedras Negras en heel rustig en landelijk gelegen en heeft een groot terrein met o.a. fruitbomen en kruiden. Het is een heerlijke plek om tot rust te komen, kennis te maken met het traditionele leven in de Alentejo en de ontzettend vriendelijke bevolking.
De Rota Vicentina
De wandelingen zijn onderdeel van het Rota Vicentina project, een in 2012 geopend lange afstandwandelpad in het Zuidwesten van Portugal. Deze trail leidt door het rustige binnenland en langs de ongerepte, ruige kust van de Costa Vicentina.
De wandelingen
Het terrein is glooiend en begroeid met kurk-, steeneiken, eucalyptus en vele kruiden. De kust is ruig en ongerept met wat korte klimmetjes en afdalingen. Sommige stukken langs de kust zijn zwaarder door het mulle zand, andere stukken gaan over kliffen. De hoogteverschillen zijn gering. Als je een dag niet mee wilt wandelen/iets anders wilt gaan doen is dat natuurlijk mogelijk.


1. donderdag 14 november
Vertrek 13:40 met TP673 van Schiphol, aankomst 15:40 op het vliegveld van Lissabon Met een taxibusje rijden wij naar onze mooie gelegen accommodatie bij Sao Luis Monte Pedras Negras2. vrijdag 15 november
Inloopwandeling ca. 14 km
Na een rustige start wandelen we via landweggetjes en gehuchten naar het dorp Sao Luis waar we na een kop koffie/thee verder lopen naar de kleine landerijen, olijf- en boomgaarden achter het dorp.


3. zaterdag 16 november
Kustwandeling Vila Nova de Milfontes – Almograve – Lapas da Pombas 15,5 km
Na een korte transfer naar het kustplaatsje Vila Nova de Milfontes steken we met een boot de rivier de Mira over en volgen de Fishermen’s trail van de Rota Vicentina. We lopen langs stille stranden en een grillige kust naar Almograve met haar 2 prachtige stranden. Het noordelijke strand heeft glooiende duinen, het zuidelijke strand daarentegen imponeert met haar zwarte rotspartijen en steile kliffen. Na een terrasje te hebben gepakt, lopen we verder naar het natuurlijke haventje van Lapas da Pombas. Ons busje brengt ons terug naar de accommodatie


4
. zondag 17 november
Wandeling vanuit Odemira –  19 km
Deze afwisselende wandeling leidt ons door kurkeikenbossen, kleine landerijen. De bedoeling was een afsnijding door een glibberige nauwe vallei, maar door de regen was dit niet te doen en namen we een langere route. ‘s Avonds gaan we naar een klein, sfeervol restaurant in het dorp voor onze avondmaaltijd.


5.  maandag 18 november
Vrije dag waarbij we een bezoek brengen aan het oude stadje met een extra wandeling in de omgeving van 8 km.
6. dinsdag 19 november
Kustwandeling Ilha do Pessequiero – Vila Nova de Milfontes 15,5 km
Na een korte transfer starten wij met deze mooie wandeling langs de ruige kust. We blijven vlak langs zee lopen en komen over stille stranden. We eindigen bij het strand van Farol in Vila Nova de Milfontes waar we bij één van strandtenten lekker bij kunnen komen. Het mulle zand maakt de wandeling wat zwaarder. De bus of een taxi transfer brengt ons terug naar de accommodatie.


7. woensdag 20 november
Wandeling Troviscais 16,3 km
Na een rondwandeling om Cercal do Alentejo en en koffiepauze gaan we naar het zuiden. We lopen in een mooie vallei met de hoop een nieuwe route te vinden, wat helaas niet lukt en we een stuk terug moeten lopen. Op de hoofdroute vinden we net op tijd een bushokje om te schuilen voor een flinke regenbui en worden we ook door ons busje opgepikt.
We eten weer in het dorp in het zelfde restaurant als de vorige keer, ons afscheidsdiner.
8. donderdag 21 november
Na het ontbijt gaan we rond 12:30 met taxibusje terug naar het vliegveld van Lissabon.
Vertrek 18:15 aankomst Schiphol 22:20 met TP668


Links:
Rota Vicentina
Earth Tracks
Natuurlijk Reizen
TAP
mijn reis naar Lissabon
mijn reis naar de Algarve


Weer:
Ipma
Weerplaza

home
foto's
reizen