home
foto's
reizen

Nepal 1999

12 februari - 13 maartNa 20 jaar weer terug naar Nepal. Door gesprekken die ik had met collega Inger van der Werf, die daar een tijd had gewerkt, door haar uitgenodigd om met een door haar georganiseerde reis mee te gaan in het gebied waar zij had gewerkt. In deze streek was ik toen niet geweest, omdat hier nog weinig toeristen kwamen leek het in mijn beleving veel op de reis van 20 jaar geleden.
Ik maak deze pagina bijna 20 jaar later, dus bijna 40 jaar na mijn eerste reis naar Nepal.
1. Kathmandu
Er was een directe vlucht met Transavia van Schiphol naar Kathmandu, met een stop in Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten) waar iedereen het vliegtuig uit moest. Zaterdagmiddag arriveren we in Kathmandu, waar Inger ons opwacht.
In Kathmandu overnachtten we in het Mt. Annapurna Guest House.
We hebben 2 dagen om Katmandu te verkennen, op maandag gaan we ook nog naar Patan, wat aan de overkant van de rivier ligt. Er is in de afgelopen 20 jaar veel veranderd, het verkeer is drukker geworden (met veel lawaai en uitlaatgassen) en alles is volgebouwd.
Op dinsdag vertrekken we met een klein vliegtuigje naar Tumlingtar2. Tumlingtar - Kandbari
Na een spannende vlucht, het vliegtuigje is erg klein en kan me benen nauwelijks kwijt, komen we in de middag van dinsdag 16 februari in Tumlingtar (487m) aan. Van daaruit moeten we nog wel een paar uur klimmen naar Kandbari (1200m), waar we net na donker aankomen. Omdat ze een weg aan het aanleggen zijn is het pad moeilijker te vinden.
Na een dag in Khandbari, in oost Nepal, waar we overnachten in het Arati Hotel. Het is een klein plaatsje. De porters zijn geregeld en de volgende dag kunnen we aan de trek beginnen.

3. 1e trek
Op Donderdag 18 februari gaat het dan echt beginnen, we gaan op de trek. De eerste dag gaan we naar Chichila (1920m) waar we in een eenvoudige lodge overnachten. Via Mude en Num komen in Seduwa (1510m).
Op zondag gaan we verder via Norbugaum, Norbuchar, Khempalun, Gautala naar Tamku, waar we donderdag aankomen en een dag blijven.
Op zaterdag gaan we verder via Sisuwatar, Bumlingtar en Chandwari terug naar Khandbari waar we op maandag 1 maart aankomen.

4
. Kandbari
Op 1 maart is het Holy, een Hindu feest waarbij er met kleuren en water wordt gegooid, vooral naar buitenlanders.
We blijven nog een dagje in Kandbari.

5.  2e trek
Op woensdag 2 maart gaan we eind van de middag afdalen naar Tumlingtar. De hoofdporter kwam niet opdagen, Inger heeft een dag later een andere gevonden.
Volgende dag verder naar beneden en via Chainpur, Nundaki,  Gupha  Pokhari  en Paanch Pokhari naar  Basantpur, waar we op zondag 7 maart aankomen. Hier zien we na al die tijd weer auto's.

6. Basantpur, met auto naar Janakpur
Na afscheid nemen van de porters vertrekken we op maandag met een 4 weeldrive naar Janakpur. We verlaten de Himalaya en rijden de hele dag bij meer dan 30° door de Terai.
In Janakpur in een groot hotel overnacht. 's avonds de tempel bezocht en de volgende ochtend het Janakpur Womens Development project.
Daarna weer verder naar Chitwan, waar we door de jeep werden afgezet bij de Tiger Lodge.

7. Chitwan
Woensdag 10 maart gaan we in de ochtend voor een olifantensafari, in de middag een junglesafari met jeep en donderdagochtend nog een junglewalk.
Daarna vertrokken we met de bus terug naar Kathmandu8.
Kathmandu
Nog 2 dagen Kathmandu voordat we weer vertrokken naar huis.
Nog geprobeerd de American Express terug te vinden waar ik 20 jaar geleden het overlijdensbericht van oma las, maar er is veel veranderd en volgebouwd.
In de middag van zaterdag maart vertrekken we met het vliegtuig naar Amsterdam, waar we dezelfde nacht op Schiphol aankomen. Ik krijg een lift van de ouders van Inger tot in de Balistraat.


Links:
Weer:
huidige tijd en weer
Weerplaza Kathmandu
home
foto's
reizen